چرا تعداد زبان های برنامه نویسی زیاد است؟ همانطور که میدانید از گذشته تا کنون زبانهای برنامه نویسی زیادی از جمله Python PHP, JavaScript, C++, Java, Ruby, و… طراحی شده و هر کدام به نحوی، کاربرد و ویژگیهای خود را دارند.
با کمک مجموعه آموزش برنامه نویسی، میتوانید زبان مورد علاقه خود را انتخاب کنید و تبدیل به یک برنامهنویس حرفهای شوید.
اگر با انواع زبانهای برنامه نویسی آشنا نیستید، نگران نباشید. شما میتوانید مجموعه مقالات آموزش برنامه نویسی ما را مطالعه کنید و هدف خود را مشخص کنید.
مجموعه آموزشی مداد سبز قصد دارد در این مقاله به تمام پرسشهای شما پاسخ دهد و شما را در این زمینه راهنمایی کند. پس اگر میخواهید با انواع زبانهای برنامه نویسی و دلیل توسعه هر کدام از آنها آشنا شوید، با مجموعه آموزش برنامه نویسی مداد سبز همراه باشید.
چرا تعداد زبان های برنامه نویسی زیاد است؟
وجود زبانهای برنامه نویسی که امروزه توسط برنامهنویسان مورد استفاده قرار میگیرند، اهمیت زیادی در پیشرفت تکنولوژی دارند. اما ممکن است بپرسید چرا تعداد زبان های برنامه نویسی زیاد است؟ آیا همین تعداد زبان برنامه نویسی کافی نیست؟
در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که حق با شما است. زبانهای برنامه نویسی موجود به قدری قدرتمند و کاربردی هستند که دیگر نیازی به توسعه و طراحی زبان جدید نیست. با این وجود، هنوز که هنوز است هر چند سال یکبار زبان جدیدی ارائه میشود. این به آن معنا نیست که زبانهای جدیدی که ارائه میشوند بد هستند یا اصلاً کاربردی ندارند.
معمولاً زبانهای برنامه نویسی جدید برای کاربردهای بسیار خاص ایجاد میشوند. جالب است بدانید که در حال حاضر بسیاری از مراکز و سازمانهای پیشرفته، هنوز هم از زبانهای بسیار قدیمی مانند ++C استفاده میکنند.
چرا که از امنیت بسیار بالایی برخوردار هستند. بهطورکلی هدف اصلی طراحی و توسعه زبانهای برنامه نویسی مدرن، رفع نیازهای خاص، کاهش میزان کدنویسی و در نهایت آسان کردن هرچه بیشتر برنامه نویسی است.
برنامه نویسی چیست؟
برنامه نویسی چیست؟ برنامه نویسی یک روش حل مسئله به کمک کامپیوتر است که تفکر منطقی ما را تقویت میکند و مهارت حل مسئله را بهبود میبخشد. کدنویسی به ما میآموزد که چگونه یک کار را با کمک یک ماشین یا نرمافزار کامپیوتری انجام دهیم.
بنابراین به زبان ساده، برنامه نویسی علمی برای پیادهسازی راه حل یک مشکل در قالب زبان کامپیوتر است. در ادامه برای درک بهتر، توضیحات بیشتری در اینباره خواهیم داد.
تاریخچه شروع برنامه نویسی
چرا تعداد زبان های برنامه نویسی زیاد است؟ درواقع پاسخ به این سؤال برمیگردد به اولین زبان برنامه نویسی که در سال ۱۸۴۳ توسط آدالاولیس اختراع شد. Ada Lovelace اولین الگوریتم ماشین را برای یک ماشین محاسبات اولیه ارائه داد.
از آنجایی که در آن زمان هیچ رایانهای وجود نداشت، آن را روی یک کاغذ نوشت. زبان اسمبلی برای اولین بار در سال ۱۹۴۹ به عنوان اولین زبان برنامه نویسی کامپیوتری اختراع شد.
زبان اسمبلی زبان کد ماشین را ساده میکرد و این امکان را به کاربران میداد تا به کامپیوتر دستور دهند که چه کارهایی انجام دهد.
از آن زمان به بعد، زبانهای برنامه نویسی مسیری طولانی را طی کردهاند و توسعه یافتند. در حال حاضر انواع زیادی زبان برنامه نویسی طراحی شده است که علاوه بر قدرت و ایمنی بالایی که دارند، از قابلیتهای زیادی نیز برخوردار هستند.
آیا برنامه نویسی سخت است؟
بسیاری از کسانی که قصد دارند وارد حوزه برنامه نویسی شوند، این سؤال برایشان پیش میآید که آیا برنامه نویسی سخت است؟
در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که بله سخت است. اما به این معنی نیست که هر کسی نمیتواند برنامهنویس شود یا اینکه برنامه نویسی تنها برای افراد باهوش است. برنامه نویسی در ابتدا کمی سخت است. از این جهت که افراد با برخی از اصطلاحات آن آشنا نیستند.
حرفهای شدن در این زمینه نیاز به تمرین و تلاش دارد. به محض اینکه کمی پیش بروید و تمرینهای مستمر داشته باشید، متوجه میشوید که برنامه نویسی نه تنها سخت نیست، بلکه بسیار شیرین و جذاب خواهد بود. درواقع سختی یا آسانی برنامهنویسی به خود فرد بستگی دارد.
اگر شما فردی با اراده و سختکوش هستید، مطمئناً میتوانید از پس این کار بر بیایید. بدون شک یادگیری زبان برنامهنویسی بدون تمرین، هیچ فایده و نتیجهای نخواهد داشت.
همچنین برای اینکه متوجه شوید چرا بسیاری از افراد فکر میکنند که چرا برنامه نویسی سخت است؟ میتوانید مقاله آن را مطالعه کنید و در کامنتها به ما بگویید که به نظرتان واقعاً برنامه نویسی سخت است؟
انواع زبان برنامه نویسی
چرا تعداد زبان های برنامه نویسی زیاد است؟ همانطور که پیشتر اشاره شد، در طول این سالها انواع زیادی زبان برنامه نویسی بر اساس نیازهای مختلف طراحی شده است که هرکدام به روشی خاص مورد استفاده قرار میگیرند. زبانهای برنامه نویسی بهطورکلی به ۳ دسته تقسیم میشوند که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
زبان برنامه نویسی رویهای؛ Procedural programming language
زبان برنامه نویسی رویهای؛ زبانی است که دنبالهای از دستورها را به ترتیب اجرا میکند. زبانهای رویهای از رایجترین انواع زبانهای برنامه نویسی هستند که توسط برنامهنویسان وب و اپلیکیشن استفاده میشوند. به طور معمول، این نوع زبان برنامه نویسی از چندین متغیر، حلقههای سنگین و عناصر دیگر برای ایجاد برنامهها استفاده میکند تا آنها را از زبانهای برنامه نویسی تابعی جدا کند.
از مهمترین زبانهای برنامه نویسی رویهای میتوان به BASIC، C، FORTRAN جاوا و پاسکال اشاره کرد. برای توسعه این زبانها از ویرایشگرهای زیر استفاده میشود.
Adobe Dreamweaver
Eclips
Microsoft Visual Studio
زبان برنامه نویسی تابعی؛ Functional Programming Language
زبانهای برنامه نویسی تابعی، به طور ویژه برای مدیریت محاسبات نمادین و برنامههای پردازش لیست طراحی شدهاند. برنامه نویسی تابعی، بر اساس توابع ریاضی است Functional Programming Language معمولاً از دادههای ذخیره شده استفاده میکند.
در این زبان، اغلب به جای حلقهها از توابع بازگشتی استفاده میشود. تمرکز اصلی برنامه نویسی تابعی، روی مقادیر بازگشتی توابع است. در نتیجه میتواند عوارض جانبی و فضای لازم برای ذخیرهسازی را به شدت کاهش دهد. برخی از زبانهای برنامه نویسی فانکشنال محبوب عبارتند از:
Lisp
Python
Erlang
Haskell
Clojure
و…
زبانهای برنامه نویسی تابعی به دو گروه تقسیم میشوند:
زبانهای تابعی خالص: این نوع زبانهای تابعی، فقط از پارادایمهای عملکردی پشتیبانی میکنند. به عنوان مثال هاسکل Haskell یک زبان تابعی خالص میباشد.
زبانهای تابعی ناخالص: این نوع زبانهای تابعی، از پارادایمهای تابعی و برنامه نویسی ضروری پشتیبانی میکنند. زبان LISP یک زبان تابعی ناخالص به شمار میرود.
زبان برنامه نویسی شیگرا؛ Object-oriented Programming Language
برنامه نویسی شیگرا (OOP) یک الگوی برنامه نویسی اساسی است که تقریباً هر توسعهدهنده در مقطعی از حرفه خود از آن استفاده میکند. OOP محبوبترین پارادایم برنامه نویسی است و به عنوان یک روش استاندارد کدنویسی استفاده میشود.
هدف برنامه نویسی شیگرا، استفاده مجدد از کد با ایجاد کلاسهای مختلف است. این ویژگی به توسعهدهندگان این امکان را میدهد تا بدون نیاز به تغییر تمام کد موجود، به راحتی ویژگیها را در صورت نیاز به آنها اضافه کنند.
برنامه نویسی شیگرا همچنین باعث صرفهجویی در زمان میشود و نگهداری برنامهها را آسانتر میکند، زیرا اگر اشکال یا نقصی وجود داشته باشد، میتوانید به جای جستجو در چندین فایل، آن را در یک مکان مشخص برطرف کنید.
برنامه نویسی شیگرا بهترین راه برای ایجاد برنامههای کامپیوتری پیچیده است. از آنجایی که برنامه نویسی شیگرا به ما کمک میکند تا مشکل را به بخشهای قابل مدیریت مانند «افراد» و «محاسبات» تقسیم کنیم، میتواند مشکلات پیچیده را به راحتی حل کند.
دلیل وجود زبانهای برنامه نویسی بسیار زیاد، این است که طراحی هر زبان مستلزم سازگاری است. توسعهدهندگان، به دنبال زبان برنامه نویسی آسان هستند که کارایی بالایی داشته باشد و از ویژگیهایی مفید و کاربردی پشتیبانی کند.
وجود همه این ویژگیها در کنار هم به طور همزمان امکانپذیر نیست. به همین دلیل طراحان سعی میکنند زبانی تولید کنند که بتواند به تنهایی، تا حد امکان نیازهای برنامهنویس را برآورده بسازد.
معمولاً طراحان زبان هستند که هنگام توسعه و طراحی یک زبان برنامه نویسی، انتخاب میکنند که کدام ویژگی را در اولویت قرار دهند. از این رو زبانها نمیتوانند به تنهایی اولویتهای هر توسعهدهندهای را برآورده کنند.
طراحی زبانهای جدید برای برطرف کردن نیازهای خاص و جدید برنامهنویسان انجام میشود. پیشرفت تکنولوژی و دسترسی به ابزارهای ایجاد زبان مدرن (لکسرها، تجزیهکنندهها، کامپایلرها، ترانسپیلرها، مفسرها) باعث شده تا طراحان بتوانند به راحتی زبانهای مدرن را توسعه دهند.
کاربرد زبانهای برنامه نویسی
اول یک حقیقتی که خیلیها آن را نقد میکنند از اینکه یک برنامه نویس نباید چنین سؤالاتی را بپرسند، اما متاسفانه یا خوشبختانه رایجترین سؤالی که بین برنامهنویسان جوان مطرح میشود این است که چرا تعداد زبان های برنامه نویسی زیاد است؟
زبانهای برنامه نویسی جدید، معمولاً برای رفع نیازهای خاص کاربران و همچنین آسان کردن کار برنامه نویسی ایجاد میشوند. تعداد این زبانها به قدری زیاد است که نمیتوان همه آنها را در این مقاله نام برد. عملکرد این زبانها تقریباً شبیه یکدیگر است و تنها در موارد خاصی با یکدیگر تفاوت دارند.
زبانهای برنامه نویسی نقش مهمی در زندگی افراد دارند. انسانها وجود اپلیکیشنها، سایتهای تعاملی، فروشگاههای اینترنتی و میلیونها امکانات پیشرفته دیگر را مدیون برنامه نویسی هستند. همه زبانهای برنامه نویسی مانند زبانهای انسان، دارای قاعده و قانون هستند و برای کنترل رفتار ماشینها استفاده میشوند.
آینده زبانهای برنامه نویسی
اکثر برنامهنویسان و توسعهدهندگان، نگران این موضوع هستند که آینده زبانهای برنامه نویسی چگونه است؟ در بخشهای قبلی سعی کردیم به پاسخ سؤال، چرا تعداد زبان های برنامه نویسی زیاد است؟ بپردازیم.
همانطور که اشاره کردیم هر ساله زبانهای جدید برنامه نویسی توسط طراحان زبان طراحی میشوند. هدف از طراحی این زبانهای مدرن، رفع نیازهای خاص و آسان کردن هرچه بیشتر برنامه نویسی است. با توجه به پیشبینیها و تخمینهای زده شده، حجم کدنویسی در آینده رو به کاهش خواهد بود.
درواقع طراحان زبان برنامه نویسی سعی بر این دارند که زبانهایی به شکل فعلی را از بین ببرند. درواقع قصد دارند شرایطی را به وجود بیاورند که نیازی به کدنویسی نباشد. شاید تعجب کنید ولی این موضوع خیلی هم پیچیده نیست.
در حال حاضر امکانات و محیطهایی وجود دارند که از این قابلیت برخوردار هستند. برای مثال سیستم مدیریت محتوای وردپرس، محیطی کاملاً امن است که طراحان سایت میتوانند بدون نیاز به برنامه نویسی انواع سایتها را طراحی نمایند.
معمولاً همه زبانهای برنامه نویسی چه قدیمی و چه جدید، از یک الگوی رایج تبعیت میکنند. امروزه توسعهدهندگان و مدیران کسبوکارها به جای یافتن بهترین زبان برنامه نویسی به دنبال راهی هستند تا بتوانند کارایی و سرعت انجام پروژهها را افزایش دهند.
تعداد خطوط کدها هیچ اهمیتی برای این افراد ندارد. مدیران تنها به ایجاد و سفارشیسازی کدها با سادهترین روش ممکن فکر میکنند.
با این وجود هنوز به مرحله برنامه نویسی بدون کدنویسی نرسیدهایم. اما با مرور تاریخچه برنامه نویسی میتوانیم این ادعا را داشته باشیم که توسعهدهندگان زبان برنامه نویسی میتوانند به همه خواستههای خود برسند.
برای شروع برنامه نویسی از چه زبانی شروع کنیم؟
ممکن است شما پس از آشنایی با دنیای برنامه نویسی و قابلیتهای جذاب آن، تصمیم بگیرید شغل برنامه نویسی را انتخاب کنید. اما در ابتدای کار ممکن است دچار سردرگمی شوید و از خود بپرسید که برای شروع برنامه نویسی از چه زبانی شروع کنیم؟
اگر شما هم قصد دارید وارد دنیای برنامه نویسی شوید، توصیه میکنیم برای شروع به سراغ زبانی آسان و درعینحال جذاب بروید تا بتواند شما را تا انتهای مسیر جذب خود نماید. زبانی که میخواهید برنامه نویسی را با آن شروع کنید باید از ویژگیهای زیر برخوردار باشد.
آسان و قابل درک
مطمئناً کسی که قرار است برای اولین بار کدنویسی کند، باید به سراغ زبانی برود که آسان است. استفاده از زبانهای پیچیده و دشوار ممکن است موجب خستگی و نا امیدی افراد شود. زبانهایی که دارای کتابخانههای قدرتمند هستند، میتوانند گزینه مناسبی برای شروع برنامه نویسی باشد.
نتیجهگیری
حالا به نظر شما چرا تعداد زبان های برنامه نویسی زیاد است؟ وجود زبانهای برنامه نویسی متعدد نه تنها اشکالی ندارد، بلکه ضرورتی است که منجر میشود تا برنامهنویسان و تیمهای توسعه، بتوانند با استفاده از ابزارهای زیادی که در اختیار دارند با خیال راحتتر ابزار مورد نیازشان را انتخاب و اپلیکیشنشان را طراحی کنند.
ما در تیم مداد سبز در این مقاله سعی کردیم شما را با انواع زبانها و کاربرد آنها آشنا سازیم. امیدواریم با مطالعه این مقاله به سؤالهایتان پاسخ داده باشیم.