SQL چیست؟ پیشرفت سریع علم کامپیوتر و کاربرد گستردهای که این تکنولوژی در زندگی بشر دارد، از یک سو، و حجم زیاد اطلاعات و نیاز به سازماندهی این اطلاعات، از سوی دیگر، باعث شد تا نیاز به بانکهای اطلاعاتی و پایگاه داده، به عنوان یکی از موضوعات مهم مطرح گردد. انواع مختلفی از زبانهای پایگاه داده وجود دارند که موضوع مورد بحث ما در این مقاله، SQL چیست؟ است.
اگر به دنبال یادگیری SQL هستید، تمایل دارید که بدانید SQL چیست؟ و چطور sql را یاد بگیریم کافی است به وب سایت اینترنتی مداد سبز مراجعه نمایید. مجموعه آموزش SQL، توسط مجموعه آموزشی مدادسبز، تهیه و ارائه شده است. همچنین برای مشاهده سایر مقالات آموزش SQL، و مجموعه آموزش برنامهنویسی با ما همراه باشید. اگر میخواهید بدانید که sql چه کاربردی دارد و SQL چیست؟ تا آخر این مطلب با ما همراه باشید. البته آموزش sql در مداد سبز تمام این مطالب را به خوبی پوشش میدهد.
SQL چیست؟
SQL چیست؟ به دلیل نیاز به دادههای مختلف، سازمانها باید شکل خاصی از دادهها را ذخیره کنند تا در استفادههای بعدی بتوان آنها را بازیابی و استفاده کرد. به همین علت از ساختارهای از پیش تعیین شده خاصی برای این منظور استفاده میشود. SQL و NO-SQL دو نوع از معروفترین ساختارهای پیشفرض هستند که نرمافزارهای سازمانی از SQL استفاده میکنند.
SQL یک روش استاندارد برای برقراری ارتباط و کار با پایگاهدادههای رابطهای است. ساختار دادهای SQL شامل چندین جدول مختلف است که اطلاعات را درون آن ذخیره میکند. نکتهای که باید بدانید این است که، SQL در نحوه ذخیرهسازی دادهها دخالتی ندارد و فقط بر نوع ساختار ذخیرهسازی اطلاعات تمرکز دارد. در واقع SQL وظیفه شکلدهی به دادهها، بر اساس یک ساختار منظم، برای ارتباط با سایر دادهها دارد.
SQL مخفف چیست؟
SQL چیست؟ و مخفف چیست؟ واژه SQL مخفف عبارت Structured Query Language، به معنای زبان پرسوجو ساختار یافته است که برای ایجاد، تغییر، حذف و عملیات روی دادهها، در پایگاه داده مدل رابطهای میباشد. این واژه توسط شرکت IBM در سال 1981 روی این محصول گذاشته شد.
تاریخچه زبان SQL (اس کیو ال)
زبان SQL برای اولین بار در مقالهای تحت عنوان »مدل رابطهای دادهها برای بانکهای بزرگ دادههای اشتراکی که توسط ادگار کاد در سال 1970 منتشر شد، مطرح گردید. در دهه 70 گروهی از محققان شرکت IBM روی سیستم پایگاه داده R، بدون توجه به این مقاله کار میکردند و موفق شدند زبان SEQUEL را در سیستم R، با قابلیت انجام عملیات و بازیابی اطلاعات ایجاد کنند. شرکت IBM با برگزاری سمینارها و تبلیغات در زمینه سیستم R پرداخت.
مشاهده کامل: مقالات آموزش برنامه نویسی
در این زمان گروهی از مهندسین، شرکت بنام اینک (Inc) و رییشنال سافتویر (Rational Software) تاسیس کردند و توانستند محصولی بنام اوراکل را به بازار عرضه کنند. به دلیل اجرای این محصول روی سیستمهای سبکتر، توانست بازار اولین محصول شرکت IBM را دچار کساد کند. پس از آن شرکت IBM تصمیم به ارائه یک زبان بهتر بود و توانست محصولی جدید تحت عنوان SQL/DS را به بازار عرضه کند. و این محصول تاکنون، سامانه مدیریت پایگاهداده رابطهای شاخصی باشد.
انواع پایگاه داده
روند تکامل پایگاه داده، مسیر طولانی را طی کرده است و به بیش از 50 سال پیش باز میگردد. تغییراتی که در این سالها روی ساختار پایگاه داده صورت گرفته، باعث ایجاد چندین مدل پایگاه داده شده است. انواع پایگاه دادههایی که تاکنون ایجاد شدهاند عبارتند از:
- پایگاه داده مبتنی بر فایل
- پایگاه داده سلسله مراتبی
- پایگاه داده شبکهای
- پایگاه داده رابطهای
- پایگاه داده مبتنی بر فضای ابری
- پایگاه داده NoSQL
- پایگاه داده شیگرا
- پایگاه داده دادهگرافی
SQL چگونه کار می کند؟
بعد از پاسخ به سؤال کدنویسی SQL چیست؟ و آشنایی با آن، لازم است بدانیم که نحوه کار sql به چه صورت است؟ نرمافزار SQL ENGINE یکی از برنامههایی است که وظیفه دریافت، تفسیر و اجرای دستورها SQL را برعهده دارد و عملیاتها روی دیتابیس رابطهای اجرا میشوند. هدف اصلی SQL ENGINE، انجام عملیاتهای ایجاد، واکشی ، بروزرسانی و حذف دادهها از پایگاهداده است.
SQL مراحل خاص خود را برای اجرای یک کوئری دارد. برای اجرای یک کوئری در SQL سه مرحله وجود دارد:
- کامپایل (تجزیه)
- اتصال
- بهینهسازی
- اجرا
انواع دستورها SQL
با توجه به اینکه فهمیدید برنامهنویسی SQL چیست؟ اکنون نوبت به انواع دستورها آن میرسد. برای دسترسی و استفاده از پایگاه داده از دستورها SQL استفاده میکنیم. SQL دارای دستورها زیادی است. اما دستورها اصلی و پرکاربرد در SQL عبارتند از:
-
دستور INSERT INTO در SQL:
برای درج اطلاعات در پایگاه داده
-
دستور SELECT در SQL:
برای فراخوانی و واکشی اطلاعات از پایگاه داده
-
دستور DELETE در SQL:
برای حذف اطلاعات از پایگاه داده
-
دستور UPDATE در SQL:
برای بروزرسانی اطلاعات در پایگاه داده
-
دستور WHERE در SQL:
برای فیلتر کردن نتایج واکشی شده از پایگاهداده
-
دستور ORDER در SQL:
برای مرتبسازی نتایج بدست آمده از پایگاهداده
-
دستور JOIN در SQL:
الحاق ردیفهایی که در دو جدول انطباق داشته باشند
-
دستور ALIAS در SQL:
ایجاد یک نام مستعار برای یک جدول
-
دستور UNION در SQL:
ترکیب ردیفها
-
دستور CREAT TABLE در SQL:
برای ایجاد یک جدول جدید در پایگاه داده
-
دستور ALTER TABLE در SQL:
برای ایجاد تغییرات در یک جدول از پایگاه داده
-
دستور DROP TABLE در SQL:
حذف یک جدول از پایگاه داده
DML و DDL در زبان SQL
اگر به دنبال یادگیری SQL باشید، اصلاح DML و DDL قطعاً به گوشتان خورده است.
SQL از دو بخش تشکیل شده است:
- زبان دستکاری دادهها (DML): زبان دستکاری دادهها، برای دسترسی، تغییر و بازیابی اطلاعات مورد استفاده قرار میگیرد. DML تنها شامل چهار دستور درج، حذف، بروزرسانی و انتخاب است.
- زبان تعریف دادهها (DDL): زبان تعریف دادهها برای مشخص کردن ساختار پایگاه داده مورد استفاده قرار میگیرد. بقیه دستورها مانند ایجاد و تغییر در دیتابیس، ایجاد و تغییر در جدول و … در بخش DDL قرار میگیرند.
آیا یادگیری زبان SQL (اسکیوال) سخت است؟
از لحاظ یادگیری، زبان SQL نسبت به سایر زبانهای برنامهنویسی سادهتر است. برای افراد مبتدی یادگیری این زبان نسبت به سایر زبانها مانند C، JAVA، PHP و … راحتتر است. یکی از مواردی که برای شروع یادگیری ضروری است، وجود منابع کافی و مناسب است. برای زبان SQL نیز منابع و دورههای آموزشی مختلفی مانند موسسات خصوصی، کتابهای آموزشی، دورههای آنلاین و مجازی و … وجود دارد. همچنین دورههای جامع آموزشی SQL، در سایت آموزشی مدادسبز ارائه میشود. مسیر یادگیری این زبان نیز، دشوار نیست و برای تسلط به دستورها و نوشتن کوئری، نیاز به صرف زمان طولانی ندارید. اما بخاطر داشته باشید، برای یادگیری و درک عمیق مطالب، نیاز به تمرین زیاد است و تلاش فراوان می تواند، باعث تسلط شما بر این زبان شود.
علت محبوبیت برنامهنویسی SQL چیست؟
شاید این سؤال به ذهنتان خطور کرده باشد که علت محبوبیت برنامهنویسی SQL چیست؟ و از sql در کجا استفاده میشود؟ در این قسمت به بررسی برخی عوامل در این حوزه میپردازیم.
– دادهکاوی با sql
SQL این کمک را به شما میکند که دادهها را با کارایی بیشتری واکشی کنید. با پرسوجوهای مختلف، میتوانید دادهها را در حالتهای مختلف واکشی کنید.
– تقاضای زیاد برای sql
با توجه به گزارشهای رسمی که هر ساله منتشر میشود، مشاغل مربوط به حوزه برنامهنویسی SQL، بیش از سایر زبانهای برنامهنویسی در دسترس است.
– پردازش داده با sql
SQL در پردازش دادهها بسیار مؤثر عمل کرده است و کار پردازش اطلاعات را برای کاربران راحتتر کرده است.
– ترکیب دادههای چند منبع با sql
ادغام دادههای چند منبع معمولاً کار سختی است. با توجه به پشتیبانی پایگاه دادههای معروف از زبان SQL، اینکار به راحتی قابل انجام است.
– مدیریت استخرهای بزرگ داده با sql
مدیریت مجموعه دادههای بزرگ، چیزی است که هیچ نرمافزاری جز SQL، قادر به مدیریت آن نیست.
– سرورها و پایگاه داده با sql
اکثر سرورها از پایگاه دادههای MY SQL، SQL SERVER و … استفاده میکنند. با توجه به اینکه تمام این پایگاههای داده از SQL پشتیبانی میکنند، قطعاً SQL میتواند مفید واقع شود.
دوره های آموزش SQL (اسکیوال)
سیستم مدیریت پایگاه داده یکی از نیازهای اساسی هر اداره و سازمانی میباشد. یادگیری زبان SQL چیست؟ به شما کمک میکند تا با درک پایگاه داده، بتوانید استفاده بهتری از آن استفاده کنید. خیلی از افراد به دنبال یادگیری زبان SQL هستند و در انتخاب دوره مناسب دچار سردرگمی میشوند. کیفیت دوره آموزشی، قیمت، مدت زمان برگزاری دوره و… از جمله مواردی است که میتوانند در انتخاب تاثیرگذار باشند. این سؤال پیش میآید که بهترین دورههای آموزشی SQL کدام است؟
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی قسمتهای مختلف SQL چیست؟ پرداختیم و توضیحاتی درباره هر قسمت بیان کردیم. همچنین به بیان تاریخچه این زبان، نحوه عملکرد، دستورها، دورههای آموزشی، بازار کار و … پرداختیم. از آنجایی که پایگاه داده جزء جداییناپذیر برنامهنویسی میباشد و بدون استفاده از آن عملاً برنامهنویسی بیمعنی است و هیچ نتیجهای نخواهد داشت، لذا یادگیری آن جز پایههای اساسی برنامهنویسی است. با یادگیری SQL چیست؟ میتوانید یک گام بلند و مؤثر در راستای افزایش مهارتهای خود در زمینه برنامهنویسی بردارید و یکی از نیازهای اساسی خود در زمینه برنامهنویسی را برطرف نمایید. همچنین بازار کار این زبان رو به بهبود است و در سالهای آتی، احساس نیاز بیشتری نسبت به این زبان خواهد شد. لزوم یادگیری دقیق و مؤثر این زبان برای تمام کسانی که قصد برنامهنویسی دارند، باعث شد تا مجموعه آموزشی مدادسبز نیز، در راستای آموزش این حوزه، گام برداشته و اقدام به تولید دورههای آموزشی در این زمینه کند.