زبان برنامه نویسی دلفی (Dlephi)

نویسنده: رضا حمیدی

آخرین ویرایش : 1 سال قبل

زبان برنامه نویسی دلفی (Dlephi) چیست؟ | 12 حقیقت جالب درباره دلفی

زبان برنامه نویسی دلفی در سال 1995 توسط شرکت سازنده آن یعنی بورلند منتشر شد. این زبان برنامه نویسی یک کامپایلر زبان پاسکال بوده که جزء زبان‌های سطح بالا و شی‌گرا محسوب می‌شود.

زبان برنامه نویسی دلفی دارای مزایا و معایبی است که میزان مزایای آن از معایب آن به شدت بیشتر است. طوری که در گذشته باعث تحول بین برنامه نویسان شد. که این امر به خاطر ویژگی منحصر به فرد خود در آن زمان مانند توانایی کامل سازی خودکار کدها، دیباگ گیری، سرعت بالا و… انجام شد.

دلفی اولین نرم‌افزار ویژوال ویندوز بود که از توسعه نرم‌افزار مبتنی بر RAD پشتیبانی می‌کرد. این نرم‌افزار بر مبنای پاسکال شی‌گرا بوده و نرم‌افزار‌های دلفی در نسخه‌های ابتدایی خود برای استفاده از کتابخانه‌های ویندوز مخصوص خود یعنی VCL استفاده می‌کردند اما این امر بعد از نسخه 6 رفع شد و امکانات استفاده از دات نت هم به آن اضافه شد.

همچنین شرکت بورلند نسخه‌ای از دلفی و C++ Builder را برای لینوکس با نام کایلکس (Kylix) ارائه کرد که زیاد جالب نبود.

در ادامه این مقاله از مجموعه آموزشی مداد سبز همراه ما باشید تا مطالعه بیشتری را درباره زبان برنامه نویسی دلفی داشته باشیم.

زبان برنامه نویسی دلفی (Dlephi) چیست؟ | 12 حقیقت جالب درباره دلفی

زبان برنامه نویسی دلفی چیست؟

زبان برنامه نویسی دلفی درواقع یک کامپایلر زبان پاسکال و شی‌گرا است. اگر بخواهیم این موضوع را برای شما روشن کنیم، زبان برنامه‌نویسی پاسکال توسط نیکلاس ویرت که جزء اساتید به نام و مشهور دانشگاه پلی تکنیک شهر زوریخ سوئیس بود طراحی و توسعه داده شد.

ویرت این زبان برنامه نویسی سطح بالای متدوال را طی سال‌های 1969-1968 طراحی کرد. سپس در سال 1970 به عنوان یک زبان برنامه‌نویسی کاربردی و کوچک که با هدف افزایش مهارت برنامه نویسی توسعه دهندگان با استفاده از برنامه نویسی ساختار یافته شکل گرفت.

همان‌طور که از اسم این زبان برنامه نویسی مشخص است نام آن از دانشمند فرانسوی پاسکال نشئت گرفته است. همچنین زبان برنامه نویسی پاسکال به عنوان زبان ساده شده الگول بوده و کاربردی آموزشی دارد.

حال که درباره زبان برنامه نویسی پاسکال دانستید، می‌توانید بهتر آموزش برنامه نویسی دلفی را درک کنید. همان‌طور که در بالا اشاره کردیم، زبان برنامه نویسی دلفی نسل جدید کامپایلر دلفی است. این کامپایلر 15 سال پیش از ارائه اولین نسخه پاسکال که توسط آندرس هلزبرگ (Andres Hejlsberg)  طراحی و ساخته شد، توسط شرکت بزرگ بورلند (Borland) عرضه شد.

زبان برنامه نویسی دلفی چیست؟اگر با برنامه نویسی پاسکال آشنا باشید، حتماً این موضوع را متوجه می‌شوید که برنامه نویسی به زبان پاسکال از یک زیبایی و چهارچوب خاصی پیروی می‌کند که آن را به یک زبان جذاب و مورد علاقه تبدیل می‌کند و از آنجایی که دلفی یک کامپایلر پاسکال محسوب می‌شود، آن هم از این زیبایی و چهارچوب پیروی کرده و پیش از پیش دلفی را مورد توجه قرار می‌دهد.

اما فقط کامپایلر زبان پاسکال بودن نمی‌تواند دلفی را خاص کند، بلکه در پیش زمینه کامپایلر دلفی دهه‌ها تجربه و ظرافت و زیبایی وجود دارد. درواقع دلفی معماری بهبود یافته کامپایلر‌های 32 بیتی است. از زیبایی‌های دلفی و خاص بودن آن می‌توان تا هر چقدر که بخواهیم صحبت کنیم.

درباره اینکه این کامپایلر با وجود گذشت زمان زیاد همچنان دارای سرعت بالا بوده و بازهم زیبایی‌های خود و کاربردی که در عرصه برنامه نویسی دارد را مانند روز اول حفظ کرده است، همین ویژگی‌ها در زبان برنامه نویسی دلفی آن را تبدیل به معیار سنجش دیگر کامپایلر‌ها کرده است.

اگر دوست دارید با پنج زبان برنامه نویسی برای افراد مبتدی آشنا شوید، به مقاله مورد نظر بروید 🙂

ویژگی زبان برنامه نویسی دلفی

در آموزش برنامه نویسی هرچقدر از ویژگی‌های دلفی بگوییم کم است. در زمان‌های گذشته برنامه نویسان وقتی که از سیستم عامل DOS که به عنوان سیستم عامل دیسک مایکروسافت شناخته می‌شود و از این سیستم عامل برای رایانه‌های شخصی مبتنی بر معماری سخت‌افزاری X86 از سوی مایکروسافت توسعه یافت استفاده می‌کردند، برای توسعه پروژه‌های خود در یک دو راهی تقریباً تلخ و دشوار قرار می‌گرفتند.

آن‌ها می‌بایست برای انجام پروژه‌های خود باید یکی از زبان‌های Basic و Assembley یکی را انتخاب می‌کردند.

ویژگی زبان برنامه نویسی دلفیاما ممکن است این سؤال را بپرسید که چرا این دوراهی تلخ و دشوار است؟ خب باید در پاسخ بگوییم برای پیشبرد پروژه برنامه نویسی زبان Basic پرقدرت است، اما سرعت چندانی ندارد و اگر بخواهید یک برنامه‌ای که 10 هزار کد در آن نوشته شده است را اجرا کنید، با سیستم خود خداحافظی کنید و از طرف دیگر زبان اسمبلی زبانی کارآمد اما پیچیده بود که نمی‌شد زیاد با آن سروکار داشت.

در حالی که برنامه نویسان منتظر یک راه نجات بودند، پاسکال با ارائه یک زبان ساختار یافته و یک کامپایلر سریع و بی‌نقص با عملکرد بالا این دو راهی را به اتمام رساند. نسخه دلفی 1 در این‌باره راه حل خوبی برای برنامه نویسان بود. طراحی و توسعه برنامه‌های کاربردی، ایجاد DLL ها، پایگاه‌های داده و دیگر موارد که یک محیط ویژوال وسیع را تشکیل می‌داد.

درواقع دلفی یک IDE است. یعنی به این معنا که تمام ابزار‌ها در کنار یکدیگر هستند که در اینجا می‌توانید لیستی از ویژگی‌های زبان برنامه نویسی دلفی را ببینید:

  1. دارای UI/UX مناسب
  2. کتابخانه بزرگ و متنوع
  3. ادیتور پیشرفته
  4. پشتیبانی از OLE
  5. اتصال به پایگاه داده‌های مختلف
  6. قدرت بالا در خروجی تمام سیستم عامل‌ها
  7. توانایی Code Completion
  8. توانایی در اشکال زدایی یا Debugger
  9. و…

موفقیت بورلند با دلفیموفقیت بورلند با دلفی

اگر بخواهیم خلاصه‌ای از موفقیت شرکت ارائه کننده دلفی یعنی بورلند داشته باشیم، در این حد بگوییم که پس از جای‌گیری دلفی در بین برنامه نویسان در مدت زمان کم، تمام برنامه نویس‌ها به دلفی روی آوردند. علت این امر هم این بود که زبان برنامه نویسی دلفی اولین ابزار برنامه نویسی ویندوز بود که محیط طراحی ویژوال، کامپایلر بهینه کد برنامه و دسترسی قوی به پایگاه داده را در یک جا جمع کرد.

حال دلفی تبدیل شده بود به پلی بین ویندوز و برنامه نویسان پاسکال، طوری که برنامه نویسان با استفاده از دلفی می‌توانستند از دانش پاسکال خود که دلفی بر اساس آن توسعه یافته بود استفاده کنند و همچنین توانایی کار در ویندوز را به دست آورند که شرایط حال حاضر را مدیون دلفی هستیم.

مزایا و معایب زبان برنامه نویسی Delphi

در این قسمت خلاصه‌ای از مزایا و معایب زبان برنامه نویسی Deliphi را ارائه خواهیم کرد.

مزایای زبان برنامه نویسی دلفی (Delphi)

  • محیط توسعه مجتمع بسیار قوی و انعطاف پذیر
  • سادگی فراوان
  • بهره مندی کامل از شیوه شی‌گرایی
  • کوتاه بودن کدهای برنامه نویسی و روش‌های ویرایش آن‌ها
  • کتابخانه بسیار غنی از شی‌ها
  • رویدادگرایی
  • طراحی انواع رابط کاربر
  • سازگاری و پشتیبانی
  • سازگاری میان نسخه‌های مختلف دلفی
  • سازگاری با برنامه‌های مبتنی بر Activex، MS-Office، Visual Basic، Java، C++ و Power builder
  • مدیریت و پشتیبانی کامل از انواع بانک اطلاعاتی و SQL
  • ترجمه سریع برنامه
  • اشکال زدایی، مستقرسازی و نصب برنامه‌ها
  • خروجی ایستا

حال اگر بخواهیم درباره معایب زبان Delphi صحبت کنیم، باید اشاره کنیم خوشبختانه میزان محبوبیت و مزایای دلفی در برابر معایب آن بسیار جلوتر است، اما همیشه باید معایب همه چیز را در نظر گرفت.

زبان برنامه نویسی دلفی (Dlephi) چیست؟ | 12 حقیقت جالب درباره دلفی

معایب زبان برنامه نویسی دلفی (Delphi)

  • امکان ارث بردن کد‌های ساخته شده از نسخه‌های قبل به بعد که بسیاری معتقد هستند این کار باعث جلوگیری از تحول در دلفی می‌شود.
  • همچنین دلفی در داخل خود ابزار گذر از پایگاه داده نیست.

چرا باید زبان برنامه نویسی دلفی را یاد بگیریم؟

آموزش زبان دلفی بسیار شیرین است اما وقتی که می‌خواهیم زبان برنامه نویسی را یاد بگیریم باید آن را از قسمت‌ها و زاویه‌های مختلفی بررسی کنیم. اما 3 مورد از همگی مهم‌تر هستند.

  1. محبوبیت و قدمت زبان برنامه نویسی
  2. پشتیبانی و ارائه مستندات توسط شرکت سازنده
  3. سادگی در یادگیری

ما اگر این دو مورد را در زبان Delphi جستجو کنیم، می‌توانیم به یک نتیجه واحد برسیم. چرا که دلفی دارای قدمت زیادی بوده و یادگیری آن راحت است و چون شرکت سازنده دلفی یعنی بورل به طور مداوم در حال پشتیبانی از افرادی است که از این زبان استفاده می‌کند، خیال شما را بابت مشکل در یادگیری و موارد دیگر راحت می‌کند.

هر چند ما در مداد سبز نیز مجموعه آموزش برنامه نویسی دلفی را ارائه کرده‌ایم که می‌توانید به زبان فارسی با پشتیبانی مستقیم استاد آن را یاد بگیرید.

معایب زبان برنامه نویسی دلفی (Delphi)

نتیجه‌گیری

ما در این مقاله به بررسی زبان برنامه نویسی Delphi همراه با مزایا و معایب آشنا شدیم و دانستیم که این زبان یک زبان سطح بالا و شی‌گرا است که در گذشته و حال حاضر کمک زیادی به برنامه نویسان کرده است.

سپس به ویژگی‌های آن پرداخته و سعی کردیم علت یادگیری این زبان را به شما بگوییم. اگر هر سؤال دیگری درباره زبان برنامه نویسی دلفی دارید، می‌توانید در قسمت کامنت‌ها با ما به اشتراک گذاشته و ما در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ خواهیم داد. از اینکه همراه ما بودید متشکریم.

فهرست مطالب

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده − 1 =