فلاتر چیست؟ | مداد سبز

نویسنده: رضا حمیدی

آخرین ویرایش : 2 سال قبل

فلاتر چیست؟ | از یادگیری تا کسب درآمد 0 تا 100 با فلاتر

فلاتر چیست؟ فلاتر شامل یک چارچوب واسط موبایل و یک بسته توسعه نرم‌افزار (SDK) رایگان است که به صورت متن باز توسط کمپانی گوگل در سال ۲۰۱۷ برای برنامه‌نویسی موبایل از آن رونمایی شد. اگر چه این فریم ورک، عمر کمی دارد اما به سرعت توجه برنامه‌نویسان را جلب کرده و محبوبیت زیادی کسب کرده است. بنابراین مجموعه آموزش فلاتر به عنوان یکی از محبوب‌ترین مجموعه آموزش برنامه‌نویسی توسط وبسایت‌های مختلف ارائه می‌‌گردد. البته معتبر بودن مجموعه آموزشی نیز حائز اهمیت است. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم مقالات آموزش فلاتر در مجموعه ما را مطالعه کنید. همچنین می‌توانید از آموزش‌های دیگر مجموعه آموزشی مداد سبز نیز بهره‌مند شوید تا در صورت ورود به بازار کار، درآمد بالایی کسب کنید؛ زیرا یکی از رموز اصلی موفقیت در برنامه‌نویسی، یادگیری اصولی است. بدون فوت وقت بپردازیم به مقاله فلاتر چیست؟

برنامه نویسی فلاتر چیست؟ | مداد سبز

فلاتر چیست؟

فلاتر چیست؟ در مورد فلاتر و برنامه‌نویسی موبایل به بیان ساده‌تر می‌توان گفت، فلاتر امکان تولید یک اپلیکیشن موبایل بومی را با استفاده از یک کد پایه فراهم می‌کند. اپلیکیشن بومی با هدف استفاده در یک دستگاه خاص و سیستم عامل آن تولید می‌شود. امکان توسعه برنامه کاربردی بومی با یک کد مبنا در فلاتر به این صورت است که تنها با یک زبان برنامه‌نویسی و یک کد مبنا می‌توان برای تولید دو یا چند اپلیکیشن مختلف اندروید و یا ios اقدام کرد. نکته جالب توجه این است که شما با یک بار کدنویسی می‌توانید هم خروجی اندروید و هم خروجی ios بگیرید در صورتی که اگر بخواهید برای اندروید و ios به صورت جداگانه اپلیکیشن تولید کنید، باید به دو زبان برنامه‌نویسی متفاوت مسلط باشید. یادگیری دو زبان به نسبت کار با فلاتر از لحاظ زمان اصلا به صرفه نیست. اپلیکیشن‌های موبایل همواره طرفداران زیادی دارند و ابزار‌های برنامه‌نویسی متنوعی برای توسعه‌دهندگان موجود بوده که یکی از این موارد، فلاتر است. زبان مورد استفاده در فلاتر، دارت (Dart)  است که یک زبان توسعه یافته شی گرا و سطح بالا شبیه جاوا است.

فلاتر چگونه کار میکند؟

بخش‌های مهم تشکیل دهنده فلاتر، شامل موارد زیر است:

  • SDK: مجموعه‌ای از ابزار‌ها که برای توسعه اپلیکیشن کاربرد دارند.
  • چارچوب نرم‌افزاری واسط موبایل مبتنی بر ویجت‌ها: مجموعه‌ای از اجزای رابط کاربری که شما می‌توانید بر اساس نیاز، آن‌ها را شخصی‌سازی کنید. از ویجت‌های فلاتر می‌توان به دکمه‌ها، اسلایدر‌ها، ورودی‌های متنی و دیگر عناصر موجود در اپلیکیشن‌ها اشاره کرد.

فریم ورک فلاتر چیست؟ | مداد سبز

در ادامه برای شما مطلبی را ارائه می‌کنیم که به پاسخ سؤال برنامه نویسی فلاتر چیست؟ برسید.

تاریخچه فلاتر

برای اینکه کامل با فلاتر چیست؟ اشنا شوید باید تاریخچه کامل آن را بدانید فلاتر (Flutter) در سال ۱۳۹۷ تحت عنوان پروژه‌ای به نام Sky راه‌اندازی گردید که در ابتدا تنها روی سیستم عامل اندروید قابل اجرا بود. البته فلاتر از سال ۱۳۹۴ وجود داشت و توسط کمپانی گوگل معرفی هم شده بود؛ اما تا قبل از سال ۹۷ در مرحله آزمایشی قرار داشت و به صورت رسمی منتشر نشده بود. در حال حاضر فلاتر برای تولید برنامه‌های چند پلتفرمی کاربرد دارد که با استفاده از جدید‌ترین نسخه پایدار می‌توان در دسکتاپ، وب و تلفن همراه استفاده کرد.

علت محبوبیت فلاتر

ما در این بخش از مطلب فلاتر چیست؟ علت محبوبیت این فریم ورک را بررسی می‌کنیم. محبوبیت فلاتر به علت ارائه مزایای بسیار به توسعه‌دهندگان است که کار را سرعت می‌بخشند و به تولید اپلیکیشن‌های موبایل کاربر پسند کمک می‌کنند. بنابراین فلاتر و برنامه‌نویسی موبایل در ارتباط با یکدیگر هستند. توسعه‌دهندگان اپلیکیشن موبایل، می‌دانند داشتن نسخه‌های اندروید و ios بسیار مهم است؛ زیرا در حال حاضر ۷۲ درصد از سهم بازار تلفن همراه را اندروید و باقی آن را هم ios در اختیار دارد.
ساخت یک اپلیکیشن بومی تنها برای یک پلتفرم، بخش بزرگی از بازار را نادیده گرفته و موفقیت اپلیکیشن در آینده را محدود می‌کند. توسعه‌دهندگان می‌توانند به جای ایجاد کد جداگانه برای هر پلتفرم از کد واحد فلاتر استفاده کنند. مناسب بودن فلاتر، برای توسعه بین پلتفرمی تنها به قابلیت حمل کد محدود نمی‌شود بلکه رابط‌های کاربری ساخته شده به وسیله Flutter(UI) بر خلاف سایر فریم ورک‌ها دارای پلتفرم آگنوستیک هستند. در ضمن موتور رندر Skia فلاتر‌نویسی، به اجزای رابط کاربری که مخصوص یک پلتفرم خاص مثل IOS، نیاز ندارد.

علت محبوبیت فلاتر چیست؟ | مداد سبز

ما در این جا علاوه بر بررسی سرعت توسعه اپلیکیشن، به توضیح این که برنامه‌نویسی فلاتر چیست؟ و چگونه انجام می‌شود نیز می‌پردازیم. فلاتر دارای ویژگی‌های متفاوتی است که توسعه اپلیکیشن‌های موبایل را ساده‌تر و سریع‌تر می‌کند. این برنامه کاربردی به علت تکیه بر یک منبع کد و موتور UI، تولید نسخه‌های یک اپلیکیشن برای اندروید و ios را سرعت می‌بخشد. در ضمن کتابخانه‌های گسترده آماده موجود برای توسعه‌دهندگان، امکان دسترسی سریع به عملکرد‌های از پیش ساخته شده را می‌دهد که زمان کدنویسی را به طور چشمگیری کاهش می‌دهد، بنابراین کاهش زمان کدنویسی منجر به کاهش هزینه‌های توسعه می‌شود. ویژگی دیگر فلاتر چیست؟ برای کاهش زمان توسعه، قابلیت بارگذاری مجدد یا همان Hot Reload آن است. بارگذاری مجدد، به کامپایل JIT متکی است و سرعت اجرای تغییرات را زیاد می‌کند. فلاتر تغییرات کد در بارگذاری مجدد را بدون تغییر حالت‌های حفظ شده در ماشین مجازی دارت در حال اجرا، وارد می‌کند.

مشاهده کامل: مقالات آموزش برنامه نویسی

فلاتر چیست و چه کاربردی دارد؟ | مداد سبز

از آنجایی که کد برنامه دوباره کامپایل نشده است، بارگذاری مجدد (Hot Reload) تاثیرات ویرایش کد را با سرعت بیش‌تری نشان می‌دهد و به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد تا تأثیر تغییرات را بهتر متوجه شوند. در نتیجه، توسعه‌دهندگان می‌توانند با سرعت بیشتری ویژگی‌ها و نسخه‌ها را آزمایش (Test) کنند و باگ‌ها را نیز برطرف کنند. در نتیجه، زمان کمتری برای ارائه برنامه‌های اولیه و بروز‌رسانی به بازار نیاز است، پس فلاتر برای ساخت و انتشار برنامه‌های MVP بسیار بهینه است. فلاتر، یک انتخاب عالی برای استارت‌آپ‌ها با بودجه محدود است و با کاهش زمان توسعه، یک ابزار توسعه مؤثر برای مشاغل کم درآمد فراهم می‌کند. یادگرفتن فلاتر چیست؟ آسان است و توسعه‌دهندگانی که با دیگر زبان‌ها مثل جاوا، پایتون، سی شارپ یا دیگر زبان‌های شی گرا کار می‌کنند، برای اضافه کردن فلاتر و دارت به مجموعه خود مشکلی نخواهند داشت، چون دارت هم از نظر ساختاری و هم از نظر سینتکس (Syntax) شبیه به زبان‌های گفته شده است.

فلاتر چه ویژگی دارد؟ | مداد سبز

در ضمن کتابخانه‌های گسترده‌ای برای کسانی که تجربه توسعه کم‌تری دارند وجود دارد که ساخت اپلیکیشن را بدون نیاز به نوشتن کد‌های سخت و اضافه ممکن می‌کند. حتی چندین پلتفرم وجود دارند که از Flutter برای ساخت اپلیکیشن بدون نوشتن هیچگونه کدی استفاده می‌نمایند. پذیرش گسترده فلاتر، جامعه‌ای پر رونق ایجاد کرده است که برای توسعه‌دهندگان باتجربه یا جدید، کمک و منابعی را فراهم می‌نمایند.

کاربرد فلاتر

در این بخش از مطلب فلاتر چیست؟ این مورد را که از فلاتر در کجا استفاده می‌شود و کاربرد فلاتر چیست؟ را در کسب و کار‌های مختلف را توضیح داده‌ایم. از زمان منتشر شدن فلاتر تا به حال، فلاتر دیگر تنها به عنوان جعبه ابزاری برای پلتفرم‌های تلفن همراه شناخته نمی‌شود و از آن در زمینه تولید محصور برای مرورگر‌های نیز استفاده می‌شود.

ویژگی فلاتر

در این بخش از مطلب فلاتر چیست؟ به بررسی ویژگی برنامه‌نویسی فلاتر می‌پردازیم تا به شما در انتخاب این فریم ورک کمک کنیم.

– بارگذاری داغ (Hot Reload) در فلاتر

داشتن این ویژگی باعث می‌شود، هر گونه تغییر ایجاد شده در این برنامه که توسط توسعه‌دهندگان انجام می‌شود، فورا در برنامه قابل مشاهده شود. این ویژگی به سهولت رفع اشکالات در عرض چند ثانیه کمک می‌کند، چون برنامه‌نویس می‌تواند تغییراتی که اعمال می‌کند را مشاهده کند. در ضمن hot reload به توسعه‌دهندگان در زمینه استفاده از ویژگی‌ها و قابلیت‌های جدید کمک می‌کند.

– دسترسی به ویژگی‌های بومی

با دسترسی داشتن به کد‌های بومی، کار شما برای یکپارچه‌سازی بخش‌های ثالث و api‌ های نرم‌افزاری را ساده‌تر می‌کند. در حقیقت شما می‌توانید به ویژگی‌های بومی دسترسی داشته باشید و همچنین از زبان‌های سوئیفت و کاتلین برای ios و یا اندروید استفاده نمائید.

– حداقل کدنویسی

همان طور که می‌دانید فلاتر از زبان دارت استفاده می‌کند و دارت تلفیقی از AOT  و JIT است که دارای عملکردی قوی و داشتن سرعت در زمان راه‌اندازی است. همه این‌ها باعث می‌شود تا برنامه‌ای با حداقل کد‌نویسی فلاتر داشته باشید.

App Builder – فریمورک فلاتر

ابزار جدیدی به عنوان App Builder به تازگی توسط گوگل به فلاتر اضافه شده است که شما می‌توانید از آن برای توسعه برنامه‌های خود استفاده کنید. این ابزار برای توسعه‌دهندگان بسیار مفید است و کار را برای آن‌ها مانند یک سرگرمی لذت بخش می‌کند. شما می‌توانید با مراجعه به سایت Flutter app builder و کلیک روی دکمه  Go to the flutter builder  وارد صفحه‌ای جدید شوید و برنامه خود را طراحی کنید.

بررسی فریم ورک فلاتر | مداد سبز

شما برای طراحی رابط کاربری خود، می‌توانید از تمام ویژگی‌های ارائه شده در پنل سمت راست استفاده کنید. اضافه کردن متن، تصویر، و سفارشی کردن آن‌ها بعداً برای شما میسر خواهد بود. در ضمن این برنامه به شما اجازه می‌دهد به رنگ‌های مختلف دسترسی داشته باشید، و حتی می‌توانید یک برنامه کاربردی واکنش گرا ایجاد کنید. همچنین شما می‌توانید به طور همزمان کد‌های دارت را در یک برنامه مشاهده کنید. پس از اتمام طراحی برنامه، شما می‌توانید برنامه را با استفاده از زبان دارت توسعه دهید. تمام این موارد برای شما رایگان هستند و می‌توانید هر برنامه‌ای که خواستید را با App Builder توسعه دهید.

کاربرد فریم ورک فلاتر | مداد سبز

مزایای فلاتر

یکی از مواردی که حتما در آشنایی با مطلب فلاتر چیست؟ باید بدانید مزایای برنامه نویسی فلاتر است. فلاتر مزایای زیادی نسبت به فریم ورک‌های دیگر دارد، در این جا ما چند دلیل ساده برای این که شما فلاتر را برای پروژه بعدی خود انتخاب کنید، بیان کردیم.

  • زبان دارت (Dart)

زبان دارت برخلاف زبان‌های استاندارد‌سازی شده از ابتدا به عنوان ابزاری برای ساخت برنامه‌های کلاینت طراحی شده است و برای توسعه رابط کاربری تنظیم و بهینه شده است. دارت دارای یک Syntax بسیار قدرتمند است که نه تنها طراحی برنامه‌های کاربردی را آسان‌تر می‌کند، بلکه بدون نیاز به استانداردسازی، نگهداری دشوار و سایر مواردی که برای چند پلتفرمی همراه است، کار می‌کند. با توجه به این که توسعه این زبان مانند دیگر زبان‌های معروف مثل جاوا، سی شارپ و… است، افرادی که تجربه دارند به راحتی می‌توانند آن را به کار گیرند.

  • پذیرش گسترده توسعه دهنده

در طی یک سال فلاتر از ری‌اکت نیتیو، GitHub  و Stack Overflow هم محبوبیت بیشتری پیدا کرد. این به این معنا است که منابع بیشتری برای یادگیری وجود دارد و توسعه‌دهندگان باتجربه‌تری می‌توانند بر روی برنامه شما کار کنند.

  • سرعت بالای فلاتر

برنامه‌ های فلاتر به موتور‌های گرافیکی و رندر شده در c و c++  متکی هستند و در نتیجه یک برنامه بسیار سریع و بسیار کارآمد تولید می‌کنند، در ضمن در اکثر دستگاه‌ ها قادر به دستیابی به سرعت ۶۰ فریم بر ثانیه و ۱۲۰ فریم بر ثانیه در دستگاه‌هایی که از این قابلیت پشتیبانی می‌کنند، هستند. عامل دیگر پذیرش سریع و گسترده فلاتر توسط توسعه‌دهندگان برنامه‌های تلفن همراه، پیشرفت چشمگیر عملکرد آن در مقایسه با دیگر فریم ورک‌های چند پلتفرمی است.

  • یادگیری آسان

فلاتر به علت داشتن مستندات روشن، جامعه پشتیبانی، متخصصانی که برای به اشتراک گذاشتن تجربیات خود مشتاق هستند و نمونه‌های کارآمد از الگو‌های عالی طراحی و توسعه، یادگیری را آسان می‌کنند.
در اصل متخصصان به سمت فناوری‌هایی ‌می‌روند که به راحتی قابل پذیرش توسط مخاطبان گسترده باشد.

  • طراحی خوب

طراحی خوب فلاتر باعث می‌شود تا کسی که سال‌ها با ساخت برنامه‌های مختلف در دستگاه‌های مختلف آشنایی دارد، در عرض چند دقیقه کار با آن به مزایای ارائه شده توسط Flutter  پی ببرد و تازه واردان نیز کمتر ناامید شوند. چون نمونه‌های بسیار خوبی مانند آموزش فلاتر در مداد سبز برای یادگیری آن در اینترنت وجود دارد.

سخن پایانی

ما در این مقاله سعی کردیم تا تمام اطلاعات لازم مربوط به فلاتر چیست؟ را در اختیار شما قرار دهیم. چنانچه شما به دنبال توسعه یک برنامه موبایل برای شرکت خود یا راهی برای کسب درآمد از طریق برنامه‌نویسی موبایل هستید، فلاتر انتخاب بسیار خوبی برای شما است. این فریم ورک مستقل از پلتفرم است و شما به راحتی می‌توانید برنامه خود را با آن توسعه دهید و با استفاده از فلاتر در وقت و هزینه صرفه‌جویی کنید. در حال حاضر درخواست‌های شغلی زیادی برای توسعه‌دهندگان این فریم ورک وجود دارد، حتی شما اگر دوست دارید که زمان کار کردنتان را خودتان انتخاب کنید و کار برای شما قابلیت انعطاف بیشتری داشته باشد، می‌‌توانید به صورت فریلنسر نیز کار کنید و از شغل خود لذت کافی را ببرید. از همراهی شما تا پایان مطلب فلاتر چیست؟ سپاس گزاریم.

فهرست مطالب

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت − پنج =