دستور if در متلب | مداد سبز

نویسنده: رضا حمیدی

آخرین ویرایش : 2 سال قبل

دستور if در متلب | آموزش به زبان ساده + ویدیو | مداد سبز

دستور if در متلب ، یک دستور شرطی محسوب میشود. حلقه if در متلب جزو مباحث پایه ای محسوب میشود و عمده افرادی که در حال آموزش متلب هستند با این دستور اشنا هستند. از دستور if در متلب برای انجام دادن و یا ندادن کاری استفاده میشود، همچنین اگر با استفاده از این دستور میتوان یک مسیر دیگر برای دستورات شرطی تعیین کرد برای مثال میتوان گفت که اگر دستوری به حالت false باشد کار دیگری انجام دهد. همچنین این دستور شرطی از قسمت های مختلفی تشکیل شده است که در این مقاله از پلتفرم اموزشی مداد سبز به بررسی و آموزش دستور if در متلب خواهیم پرداخت پس تا اخر همراه ما باشید.

متلب چیست؟

در آموزش برنامه نویسی متلب از جمله زبان‌های برنامه نویسی پرطرفدار در جهان به شمار می‌آید و بیشتر برای استفاده مهندسان و دانشمندان طراحی و تولید گردیده، چرا که این زبان برنامه نویسی دارای کارایی بالایی است و به همین جهت در محاسبات فنی بسیار مورد استفاده قرار می‎گیرد. کلمه matlab در واقع از دو واژه matrix و laboratory گرفته شده که به معنای آزمایشگاه متلب خواهد بود.

بنابراین می‌توان گفت متلب علاوه بر آن که یک زبان برنامه نویسی نسل چهارم جهان به شمار خواهد آمد یک محیط نرم افزاری است که جهت انجام محاسبات عددی و تجسمی به کارگرفته می‌شود. همچنین نام‌گذاری متلب نشان می‌دهد که این زبان برنامه نویسی در حقیقت بر پایه ماتریس استوار است، به طوری که در آن اعداد منفی نیز به صورت ماتریس در نظر گرفته خواهند شد.

دستور شرطی if در متلب | مداد سبز

بنابراین در متلب به آسانی می‌شود با ماتریس‌ها کار کرد و به همین جهت ذخیره‌سازی داده‌ها در آن به شکل ماتریس صورت می‌پذیرد. مثلا یک عدد اسکالر به شکل یک ماتریس 1*1 در متلب وجود دارد، همچنین عبارتی همچون tehran capital city of iran در واقع در متلب نوعی ماتریس به شمار می‌رود که دارای یک سطر بوده و از چندین ستون برخوردار است که تعداد ستون‌های آن بر اساس تعداد کاراکترهای این عبارت تعیین خواهد شد.

تصویرها هم در متلب به صورت ماتریسی سه بعدی ذخیره می‌شوند که بعد اول و دوم آن همان مختصات نقاط تصویر است و بعد سوم جهت تعیین رنگ نقاط به کار گرفته می‌شود. همچنین فایل‌های صوتی هم در متلب به صورت ماتریس تک ستون ذخیره‌سازی خواهند شد. مثال‌‎های بالا به راحتی علت گرفتن کلمه متلب از دو واژه آزمایشگاه ماتریس را به خوبی نشان می‌دهند. اگر علاقه‌مند هستید تا اطلاعات بیشتری درباره متلب بدانید مقاله متلب چیست؟ را مطالعه کنید.

اشنایی با دستور if در برنامه نویسی متلب | مداد سبز

دستور if در متلب

اولین و ساده‌ترین دستوری که در متلب میتوان اعمال کرد دستوری if است این دستور یک دستور شرطی است که مشخص میکند بابت شرطی که در برنامه تعیین میکنیم چه فرایندی طی شود. برای مثال اگر ما یک شرط را در متلب توسط دستور if مشخص کنیم میتوانیم به برنامه بگوییم که در صورت true بودن دستور چه کار و فرایندی طی شود و یا بر عکس اگر false شود چه اتفاقی بیوفتند.

به طور کلی کاربرد دستور if در متلب تعیین یک شرط برای انجام کاری است که ما میخواهیم البته این شرط نیمتواند هر چیزی باشد و باید به صورت منطقی که در ادامه به بررسی ان میپردازیم باشد. برای درک ساده‌تر دستور شرطی if در متلب میتواند به اینفوگرافیک زیر نگاه کنید تا بهتر این فرایند را درک کنید.

اینفوگرافیک if در متلب | مداد سبز

نمونه کد دستور if در متلب

در اینجا ما نمونه کد واقعی از انچه که در اینفوگرافیک بالا میبینید را در اختیارتان گذاشتیم تا در درک بهتر این موضوع به شما کمک کرده باشیم.

نمونه کد دستور if | مداد سبز

هدف از این مثال این بود که مقدار B برابر قدرمطلق A باشد، بنابراین اگر A مساوی یا بزرگتر از صفر باشد، باید B را برابر A قرار دهیم و اگر A مساوی یا کوچکتر از صفر باشد، باید B را برابر A– قرار دهیم. دقت کنید که در پایان دستور if ، حتما باید end نوشته شود تا نرم‌افزار متلب بداند که دستور if پایان یافته است.

انواع مختلف دستور if در متلب

در برنامه نویسی متلب دستور if از چند بخش تشکیل شده است که نمایانگر و تکمیل کننده این دستور پر کاربرد هستند. وقتی از دستور شرطی if در matlab صحبت میکنیم اینگونه نیست که وقتی از این دستور استفاده کردیم کامپیوتر اتوماتیک ان را متوجه شود بلکه برای هر تصمیمی باید یک “شرط” وجود داشته باشد تا در صورت نهی و یا اجرای ان دستور مسیر دیگری قابل پیمایش باشد. در ادامه به بررسی هر کدام از این دستورها خواهیم پرداخت و نقش هر کدام را بررسی خواهیم کرد

انواع مختلف دستور if در متلب | مداد سبز

دستور if جهت اجرا به 5 بخش نیاز است که البته همگی ان ها ضروری نیستند این پنج بخش عبارت اند از:

شرط (Condition) در دستور if در متلب

عبارت شرط اولین عبارت و مقدمه دستور if است که برای اجرا باید حتما یک شرط داشته باشیم، عبارت شرطی به نوعی حمل کننده شرط مورد نظر ما به صورت کد است که این مقدار باید یک مقدار منطقی باشد مانند 0 یا 1، همچنین برای اجرای ان برنامه متغیر های مختلفی را همراه با منطقی بودن مقدار شرط ورودی را بررسی میکند که بسیار مهم است. همچنین بین عبارت شرطی و if باید فاصله وجود داشته باشد.

عبارت then در دستور if در متلب

همانطور که مشخص است معنی این عبارت “بعد” است که وظیفه این را دارد که مشخص کند مسیر برای اجرای دستور چگونه طی شود، همچنین این دستور برای عبارات چند شرطی اختیاری است.

جواب شرط (Statements) در دستور if در متلب

از این عبارت برای اجرای جواب شرطی است که تعیین کردیم. در واقع اگر شرط ما یک عبارت منطقی باشد هر چقدر که کوتاه یا زیاد باشد این عبارت ان را اجرا میکند

عبارت شرطی else if در دستور if در متلب

این عبارت درست یا غلط بودن شرط تعیین شده ما را بررسی و مورد نظر قرار میدهد.

عبارت end در دستور if در متلب

عبارت end پایان هر دستور شرطی را اعلام میکند و باید بعد از هر دستور if باید عبارت end باشد اگر با این عبارت دستورات را نبندینم متلب از ما ایراد خواهد گرفت و کد ها درست اجرا نخواهند شد.

مثال هایی از if در متلب

در این قسمت پس از بررسی ماهیت دستور if در متلب به انجام یک تمرین و آموزش if در برنامه متلب به یک ویدیو میپردازیم البته به شما پیشنهاد میکنیم که برای دیدن مثال های این ویدیو بهتر است ادامه مقاله را مطالعه کنید تا بهتر متوجه مثال ها و عملیات هایی که در این ویدیو اموزشی انجام میشود شوید.

 

شرط if else در متلب

ما در ابتدا گفتیم که برای اجرا شروطی که میخواهیم از دستور if در متلب استفاده میکنیم و اگر قابل اجرا باشند نتیجه کار را با run کردن ان به ما نشان دهد. اما ممکن است همیشه شرطی که تعیین میکنیم قابل اجرا نباشد پس در این لحظه باید چه کاری انجام دهیم؟! در شرایطی که کدی که نوشتم قابل اجرا نباید با از دستور if else در متلب استفاده میکنیم. این دستور این قابلیت را به ما میدهد تا بتوانیم به برنامه بفهمانیم که اگر شرط یا شرط هایی که تعیین کردیم اجرا نشود و یا در اجرا ان ها مشکلی باشد انگاه چه دستورات دیگری را اجرا کند.
در قسمت بالا ما مثالب برای قدر مطلق a / b زدیم حال در اینجا میخواهیم از دستور if همراه با else استفاده کنیم تا ببینیم چه اتفاقی میوفتد.
 شرط if else در متلب | مداد سبز

هدف این مثال این است که B برابر قدرمطلق A باشد، ابتدا متلب چک می کند که A مساوی یا بزرگتر از صفر هست یا نه، اگر باشد، آنگاه B را برابر A قرار می دهد و چون شرط برآورده شده است، دستورات نوشته شده برای else را نادیده می گیرد. اما اگر A مساوی یا بزرگتر از صفر نباشد، آنگاه متلب، تنها دستورات مربوط به else را اجرا می کند.

شرط if elseif else در متلب

گاهی ممکن است که از چندین شرط و دستور به صورت زنجیر وار استفاده کنیم تا برنامه در صورت شکست هر کدام به بررسی دیگری رود این کار میتواند تا ابد انجام شود، در این لحظه ما از شرط if elseif else استفاده میکنیم. برای مثال ما شرطی را برای عنصر A در نظر گرفتیم و دستوری را هم برای ان تعیین کردیم تا برنامه در صورت درست بودن شرط و دستور ،ان را اجرا کند.

حال ممکن است که عنصر A اجرا نشود! در این صورت برنامه به سوی شرط B و دستور ان میرود تا ان را اجرا کند و شرط های باقی مانده را مورد بررسی قرار ندهد و اگر B هم مورد تایید نبود برنامه به سراغ شرط C و دستور ان میرود تا در نهایت ایده و خواسته ما توسط یکی از ان ها اجرا شود. در مثال زیر به بررسی دقیق این موضوع پرداختیم. (توجه داشته باشید که برنامه حین بررسی شرط در این لحظه اگر ان شرط اجرا شود، شرط های دیگر را مورد بررسی قرار نمیدهد.)

شرط if elseif else در متلب | مداد سبز

دقت شود که برای چک کردن شرط تساوی، حتما باید از دو علامت تساوی به صورت == استفاده شود، زیرا علامت = در متلب، برای نسبت دادن مقدار به متغیرها در نظر گرفته شده است و بنابراین برای چک کردن شرط تساوی، مجبوریم از علامت == استفاده کنیم.

نتیجه گیری

در این مقاله سعی کردیم تا همراه با آموزشی ویدیویی دستور if در متلب به بررسی این دستور شرطی بپردازیم و همچنین با اموزش if else در متلب و شرط else if elseif در متلب جوانب مختلف ان را بررسی کنیم. ممنون که در این مقاله از مداد سبز همراه ما بودید اگر سوالی هم در این باره دارید در قسمت کامنت ها از ما بپرسید.

فهرست مطالب

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه − هفت =