کد نویسی چیست؟ 10 تکنیک برتر کدنویسی اصولی

نویسنده: رضا حمیدی

آخرین ویرایش : 9 ماه قبل

کد نویسی چیست؟ 7 تکنیک برتر کدنویسی

احتمالا نام کد نویسی به گوشتان خورده است و در مورد آن اطلاعاتی دارید. اگر هم در دسته این افراد نباشید باز هم به احتمال خیلی زیاد این عبارت را شنیده اید اما چیزی در مورد مفهوم آن نمی دانید.

به طور کلی کد زدن برای افرادی که می خواهند قدم به دنیای برنامه نویسی بگذارند یک مفهوم کاملا پایه ای است. در این مطلب قرار است در مورد اینکه نوشتن کد چیست صحبت کنیم و به تکنیک هایی که در این زمینه مطرح می شود بپردازیم، اگر شما هم به این مباحث علاقه مند هستید با ما در ادامه همراه باشید.

آشنایی مختصر با کد نویسی

آشنایی مختصر با کد نویسی

برای این که ببینیم نوشتن کد چیست و چه پروسه ای دارد باید در همان ابتدا در مورد خود کد اطلاعاتی داشته باشیم. زبان کامپیوترها با زبان ما انسان ها کاملا متفاوت است. همانطور که کامپیوترها درکی از زبان ما ندارند، انسان ها هم نمی توانند زبان کامپیوتر را درک کنند. چرا که آنها هر دستوری که دریافت می کنند را با توجه به کد آن دستور پیاده‌سازی می کنند. به طور کلی می توانیم بگویم که کدها اطلاعات را به زبان قابل فهم کامپیوتر تبدیل می کنند و کاری می کنند که کامپیوتر بتواند دستورها دریافت شده را فهمیده و اجرا کند.

در ادامه این دو مفهوم یک عبارت دیگر هم زیاد شنیده می شود که چیزی نیست به جز برنامه نویسی. خود پروسه کد نویسی یک بخش کوچکتر از برنامه نویسی به شمار می آید. به روال نوشتن دستور العامل هایی برای رایانه که به منظور اجرا شدن برنامه های مختلف صورت می گیرد هم برنامه نویسی گفته میشود.

دستورها در آموزش برنامه نویسی چیزی جز کدها نیستند. سوالی که ممکن است به دفعات مطرح شود این است که اصلا برای کد زدن چه هدفی را دنبال می کنیم؟ به طور کلی اینطور می توان گفت که کد زدن یک شیوه از برقراری ارتباط بین انسان و ماشین است. به کمک این پروسه می توانیم نرم افزارهای مختلف، سیستم عامل ها، اپلیکیشن ها و … را به وجود آوریم.

کد نویسی یعنی چه؟

کد نویسی یعنی چه؟

کد نویسی به فرایندی گفته می شود که در آن برنامه نویس یا توسعه دهنده از یک زبان برنامه نویسی استفاده می کند و به کامپیوتر دستورهای لازم برای انجام آن کاری که می خواهد را می دهد. هر یک خط از کد مورد نظر یک دستور برای کامپیوتر است که باید فراخوانی شده و اجرا شود. به کل کدهایی که در یک سند وجود دارند هم یک اسکریپت می گوییم.

هر کدام از اسکریپت ها به منظور پیاده‌سازی یک کار منحصر بفرد و از پیش تعیین شده مورد استفاده قرار می گیرند. این کار می شود دریافت یک عکس و کراپ کردن بخشی از آن باشد یا پلی کردن یک فیلم و یا هر چیزی که فکرش را کنید. دقیقا برخلاف انسان ها که هر کاری دوست داشته باشند انجام می دهند کامپیوترها آن کار را انجام می دهند که به آنها گفته شده است.

در نگاه اول این توانایی بی نظیر است اما گاهی مشکل ساز هم می شود. مثلا وقتی به کامپیوتر میگوید شمارشی را آغاز کند تا به آن دستور استاپ ندهید بی وقفه کار شمارش را ادامه می دهد. پس این کار یه توسعه دهنده حرفه ای و توانمند است که بهترین دستورها را در قالب کدها به ماشین داده و به این شکل آنچه را که در نظر دارد به بهترین شکل پیاده‌سازی کند.

در مورد زبان برنامه نویسی چه می‌دانید؟

گفتیم که یادگیری زبان ماشین کاری دشوار است، اما راهکارهایی برای ساده‌تر کردن ان هم وجود دارند. و این راهکارها چیزی نیستند جز کدهایی که به کمک زبان های برنامه نویسی می نویسیم. مثلا دستور Print (“Hello, World”)

یک کد است که برای ما خیلی قابل فهم تر از تعدادی صفر و یک است. برای این کد از زبان ماشین استفاده نشده بلکه یکی از زبان های برنامه نویسی –پایتون- برای طراحی این کد فوق ساده بکار رفته است. می توانیم بگوییم تقریبا تمام زبان های برنامه نویسی حال حاضر در دنیا یک پروسه مشخص و شبیه به هم دارند:

  •       ابتدا به کمک کد مورد نظر کاری که از سیستم می خواهیم را مشخص می کنیم.
  •       سپس این کد اصطلاحا کامپیل یا تفسیر شده و از زبان قابل فهم برای انسان به زبان ماشین تبدیل می شود تا کامپیوتر متوجه  شود که منظور ما چیست.
  •       در آخر هم کامپیوتر این کد را اجرا کرده و دستور مورد نظر انجام میشود.

زبان های برنامه نویسی زیادی در دنیا وجود دارند که برخی از آنها محبوب تر بوده و برخی هم کلا از رده خارج شده اند. شما برای آموزش پایتون یا آموزش php که زبان چند مورد از زبان های برنامه نویسی هست، اما موضوعی که وجود دارد این است که اساس کار همه این زبان ها تقریبا مثل هم است: شما دستوری که می خواهید را به صورت یک کد می نویسید، پس از کامپایل این کد برای کامپیوتر قابل فهم میشود و سپس دستور مورد نظر اجرایی میشود.

برنامه نویس کیست؟

برنامه نویس کیست؟

در سیستم های کامپیوتری کدها نقش حیاتی را بازی می کنند. هر دستگاه الکترونیکی که فکرش را کنید بر پایه کدها هستند. شاید در اولین نگاه چگونگی کارکرد کدها خیلی پیچیده و سردرگم کننده به نظر بیایند اما می توانیم آنها رابه بخش های کوچکتری تقسیم بندی کرده و کار را برای خودمان ساده‌تر کنیم.

به کسی که کارش کد زدن است کدنویس یا برنامه نویس یا توسعه دهنده گفته میشود. کسانی که کارشان برنامه نویسی است به کمک کامپیوترها و توانایی هایی که دارندکدهایی طراحی می کنند که می توان به وسیله آنها وب سایت ها را توسعه داد یا بازی و اپلیکیشن و … طراحی کرد و ساخت.

برنامه کامپیوتری به چه چیزی گفته میشود؟

در بخش های قبلی در مورد اسکریپت ها صحبت کردیم و با آنها آشنا شدید. آنها بعد از این که کامپایل می شوند، اجرا شده و یک عملکرد خاص را انجام می دهند. این موضوع برای شما که به آنها مسلط هستید و می‌دانید چه می کنند کاملا اوکی است اما باید این را هم در نظر داشته باشید که بعدا قرار است افرادی از این کدها استفاده کنند نه می‌دانند کامپایل چیست و نه به نحوه انجام آن وارد هستند.

پس چه راه حلی برای این موضوع مطرح میشود؟ راه حلی که برای رفع این مشکل وجود دارد چیزی نیست به جز تبدیل کردن اسکریپت ها به یک برنامه کامپیوتری. می‌دانید که وقتی اسکریپت ما کامپایل می شود به مدهایی تبدیل می شود که به زبان ماشین است تا به این شکل کامپیوتر متوجه دستورها ما شود.

حال طی این فرآیند شما می توانید بعد از کامپایل این اسکریپت را در یک برنامه سیو کنید و به کاربرها ارائه کنید. به این شکل کاربر به راحتی می تواند از کدهای شما و اسکریپت هایی که طراحی کرده اید استفاده کند. به بیان ساده‌تر هر اپلیکیشن، نرم‌افزار، بازی و … ای که فکرش را کنید یک برنامه به حساب می آید.

کدنویسی: سخت یا آسان؟

کدنویسی: سخت یا آسان؟

برای افرادی که اول این راه قرار دارند و تازه می خواهند استارت آن را بزنند همیشه یک ترس نهفته وجود دارد. ترس از اینکه آیا کد زدن و برنامه نویسی کاری سخت و دشوار بوده و نتوانند از پس آن بر بیایند. به طور کلی کد زدن کار خیلی سختی به حساب نمی آید و هر شخصی می تواند با یادگیری اصول و تکنیک هایی که برای این کار وجود دارد کار خود را آغاز کند.

اگر بخواهیم با یک مثال بیشتر در مورد کد زدن و سختی و آسانی آن توضیح دهیم می توانیم کتاب های یک کتابخانه را مثال بزنیم. برخی از این کتاب ها زبان بسیار ساده و شیوایی دارند و تقریبا همه افراد می توانند آنها را درک کرده و مفهوم آن را متوجه شوند.

اما زبان برخی دیگر از کتاب ها ثقیل و سنگین بوده و نیاز به دانش، اطلاعات و همینطور درک و فهم بالا و تجربه زیاد دارند تا شما بتوانید متوجه مفهوم آنها شوید. ولی جدای سخت و یا دشواری آنها همه یک چیز محسوب می شوند: کتاب.

البته موضوعی وجود دارد و آن هم این است که شما با تمرین و کسب تجره رفته راحت تر می توانید کتاب های سنگین و سخت را خوانده و متوجه شوید.

در مورد کد زدن و برنامه نویسی هم همین روال صدق می کند. شاید در ابتدای راه همه چیز برایتان سخت و دشوار باشد، اما کم‌کم در این کار وارد می شوید، تکنیک ها را می آموزید، تجربه به دست می آورید و در نهایت به خوبی بر کد نویسی تسلط پیدا میکنید.

7 تکنیک برتر کدنویسی اصولی

7 تکنیک برتر کدنویسی اصولی

برخی از مهمترین و درست ترین تکنیک هایی بپردازیم که در کد نویسی مطرح می شوند. چرا که هرقدر شما بتوانید کدی که می نویسید را صحیح و در عین حال مرتب  و بانظم بنویسید آنگاه هم در وقت تان صرفه جویی می کنید و هم کدهای شما خیلی بهتر درک می شوند.

برای این که با اسپاگتی کد درگیر نشوید بهتر است از همان ابتدا تکنیک های صحیح نویسی کدها را رعایت کنید تا کدهایی درهم ریخته و بی نظم نداشته باشید. این اصول و تکنیک ها به شرح زیر هستند:

  1.   شما مسئول کدی هستید که می نویسید.
  2.   سعی کنید نام متغیرها را مرتبط و با معنی انتخاب کنید تا کدها قابل فهم باشند.
  3.   کدها را به گونه ای بنویسید که کاملا معرف هدفی باشند که شما از نوشتن آنها دارید. در واقع کدی که می نویسید باید مانند یک کتاب راحت خوانده و درک شود.
  4.   پس از اتمام کدها را مجددا بررسی کرده و آنها را مرتب و منظم کنید.
  5.   کدها را ساده و تک وظیفه ای طراحی کنید.
  6.   تست کدها به کمک دو روش: مجزا و یکپارچه
  7.   تمرین و تجربه را از یاد نبرید.

جمع‌بندی

به فرایندی که در آن دستوراتی قابل فهم برای ماشین نوشته شده و در اختیار کامپیوترها برای اجرا گذاشته می شود کد نویسی گفته می شود. هر خط از یک کد به عنوان یک دستور برای کامپیوتر برای اجراست. این مقاله از سایت مداد سبز را میتوانید به اشتراک بذارید و نظر خود را زیر این پست برای ما ارسال کنید.

فهرست مطالب

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 + 9 =