باگ(bug) و دیباگ چیست؟ انواع باگ در برنامه نویسی

نویسنده: رضا حمیدی

آخرین ویرایش : 1 سال قبل

باگ(bug) و دیباگ چیست؟ انواع باگ در برنامه نویسی

معنای لغوی bug در زبان انگلیسی چیزی نیست جز حشره 🐞. اما آیا در برنامه نویسی هم منظورمان همان حشره است؟ قطعا خیر! باگ در برنامه نویسی و کامپیوتر به خطاها و ارورهایی گفته می شود که به صورت نرم افزاری به وجود می آیند. در این مطلب قصد داریم به این موضوع بپردازیم که باگ چیست؟ سپس در مورد انواع باگ ها در آموزش برنامه نویسی هم صحبت کنیم. اگر شما هم دوست دارید بیشتر در مورد باگ های کامپیوتری بدانید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

آیا می‌دانید باگ چیست؟آیا می‌دانید باگ چیست؟

در دنیای کامپیوتر باگ (bug) به خطاها و اشتباهاتی گفته میشود که در برنامه نویسی و یا کدهای یک نرم‌افزار به وجود می آید. منظور از برنامه همان میکروکدهایی هستند که در میکروپروسسور (ریزپردازنده) اجرا و پیاده‌سازی می شوند. معمولا برنامه نویسان پیش از ان که برنامه های شان را به صورت عمومی عرضه کنند ابتدا به دنبال باگ ها و خطاهای ان می گردند.

دیباگ کردن چیست؟

به پروسه ای که یک برنامه نویس باگ ها و ارورهای کدهای خود را پیش از آن که کاربر آنها را پیدا کند پیدا میکند دیباگ کردن Debugging گفته میشود.

پروسه دیباگ کردن کدها

وقتی نوشتن کدها به اتمام می رسد، آنگاه عموما این کدها با بقیه یونیت های برنامه نویسی ترکیب شده و در آخر محصول نهایی که یک نرم‌افزار، اپلیکیشن و حتی گاها سیستم عامل است به دست می آید. پس از این کار نوبت به پروسه دیباگ کردن میرسد.

این کار بعد از این که محصول مورد نظر منتشر شد انجام میشود یعنی وقتی که برنامه نویس در حال کار کردن روی نسخه بتای عمومی محصول نرم افزاری است. اگر نرم‌افزار منتشر شده و در دستری کاربران قرار گرفته باشد، آنگاه در صورتی که برای ان باگ های پیدا شود توسعه دهندگان برای رفع آن یک Patch عرضه می‌کنند. کاربران این پچ ها را دانلود کرده و نصب می‌کنند و به این شکل باگ ها رفع میشوند.

باگ ها را می توانیم تنها یکی از انواع چالش هایی به شمار آوریم که ممکن است برای برنامه ها رخ دهد. حتی گاها برخی از برنامه ها هستند که بدون هیچ باگی ران میشوند، اما ممکن است حین اجرای آن برخی مشکلات و چالش ها اتفاق بیفتند. این چالش ها و مشکلات حتی می توانند برخی از هدف های خاصی که برنامه به دنبال آنهاست را با مشکل روبرو کرده و حتی سبب شکست برنامه در رسیدن به این اهداف شوند.

انواع باگ چیست؟انواع باگ چیست؟

باگ ها دارای انواع مختلفی هستند و هر یک می توانند در قسمتی خاص از عملکرد کامپیوترها و برنامه ها اختلال ایجاد کنند. از جمله رایج ترین باگ هایی که می تواند برای کامپیوترها از نظر عملکردی اتفاق بیفتد و در آموزش برنامه نویسی به انها پرداخته می شود می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  1. باگ های محاسباتی
  2. باگ های واسط یا رابط
  3. باگ های منطقی با Logic
  4. باگ های معنایی یا سینتکس
  5. باگ های کار تیمی یا Teamwork

در ادامه به بررسی کوتاه این باگ ها می پردازیم.

  1. باگ های محاسباتی

باگ های محاسباتی که به نام باگ Arithmetic هم شناخته می شود. این باگ ها همان خطاهایی هستند که در محاسبات اتفاق می افتند و کد مورد نظر از نظر ریاضی دارای مشکلات و خطاهایی است که برنامه را با باگ مواجه می کند.

  1. باگ های واسط یا رابط

باگ های واسط یا رابط که آنها را به نام باگ Interface هم می شناسند. این باگ زمانی اتفاق می افتد که سیستم ها و دستگاه هایی که به کامپیوتر وصل هستند با آن سازگاری نداشته و دارای عدم همخوانی هستند. فرقی نمی کند که مشکل از قطعات سخت افزاری باشد یا نرم‌افزار، در هر صورت باگ واسط به علت ناهماهنگی و عدم همخوانی رخ می دهد.

  1. باگ های منطقی با Logic

باگ منطقی زمانی پیش می آید که منطق برنامه یا همان اسکریپت برنامه مشکل داشته باشد و درست طراحی نشده باشد. این باگ سبب می شود یا اطلاعات خروجی اشتباه باشد و یا هیچ خروجی ای نداشته باشیم.

  1. باگ های معنایی یا سینتکس

باگ معنایی که آنها را به نام باگ Syntax هم می شناسند هم دیکر انواع باگ هستند. زمانی که کاراکترهای کد دارای خطا باشند آنگاه باگ های سینتکس اتفاق می افتد. خوب است بدانید هر زبان برنامه نویسی سینتکس های منحصر به خود را دارد و هنگام کد زدن با آنها باید حواسمان به این سینتکس ها باشد.

  1. باگ های کار تیمی یا Teamwork

باگ کار تیمی که همانطور که از نام آن هم مشخص است زمانی اتفاق می افتد که میان برنامه نویسان و توسعه دهندگان سوء تفاهم هایی به وجود بیاید. مثلا بین مستندات و محصول نهایی تناقض ها یا تفاوت هایی وجود داشته باشد.به علاوه اگر توسعه دهنده کدها را به خوبی در کامنت ها توصیف نکرده باشد هم ممکن است این باگ بوجود آید.

سایر انواع باگ هاسایر انواع باگ ها

در ادامه بررسی باگ چیست؟ قصد داریم علاوه بر باگ های عملکردی به سایر باگ هایی که می تواند برای سیستم ها و نرم افزارها رخ دهد بپردازیم. یکی از انواع باگ ها، باگ هایی هستند که از نظر کاربر به وجود می آیند. این باگ ها در دو دسته باگ های دیداری یا بصری یا Visual و باگ های عملکردی یا Functional قرار می گیرند.

دیگر دسته بندی باگ ها براساس سطح دشواری آنها است. از این نظر باگ ها در سه دسته زیر قرار می گیرند:

  1. باگ هایی که تاثیر بسیار کمی دارند یا Low-Impact Bug
  2. باگ هایی که تاثیر بسیار زیادی دارند یا (High-Impact Bug
  3. و باگ های حیاتی یا Critical Bugs

همجنین باگ ها براساس محلی که اتفاق می افتمد همطبقه بندی می شوند:

  1. باگ های سطح واحد
  2. باگ های سطح سیستم
  3. باگ های خارج از محدوده

خلاصه

در این مقاله به سوال باگ چیست؟ پاسخ داده ایم و به بررسی انواع محتلف باگ هایی که در برنامه نویسی اتفاق می افتند پرداخته ایم که امیدواریم که این بررسی ها برای شما مفید واقع شده باشد.

فهرست مطالب

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − 2 =