آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو

نویسنده: رضا حمیدی

آخرین ویرایش : 1 سال قبل

آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو

نصب فلاتر در اندروید استودیو موضوعی که به آن بصورت تخصصی خواهیم پرداخت، فلاتر یکی از فریم ورک هایی است که در چند سال اخیر به شدت محبوب شده و مورد استفاده قرار می گیرد. اگر به دنبال کار هستید حتما آگهی های زیادی از استخدام برنامه نویس فلاتر دیده اید.

اگر تصمیم تان را برای شروع و  آموزش فلاتر گرفته اید باید بدانید که گام اول برای این کار آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو و راه اندازی آن است. در این مطلب قصد داریم مفصلا به این موضوع بپردازیم و در مورد آن مرحله مرحله توضیح دهیم. پس با ما همراه باشید.

آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو: فلاتر چیست؟

آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو: فلاتر چیست؟

پیش از آنکه بخواهیم آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو را آغاز کنیم بد نیست کمی در مورد اینکه فلاتر چیست صحبت کنیم. فلاتر یکی از فریم ورک های گوگل است که به شکل اوپن سورس ارائه شده است.

 به کمک این فریمورک شما می توانید اپلیکیشن هایی هیجان انگیز، نیتیو و مولتی پلتفرم را از پایه کدنویسی کرده و در اختیار داشته باشید. به وسیله این فریمورک شما می توانید تنها یک بار کد نویسی یک اپلیکیشن ر انجام داده و سپس به صورت همزمان از آن خروجی های وب، اندروید و آی او اس بگیرید.

شاید برایتان جالب باشد بدانید که فلاتر فریم ورکی کاملا جدید است که در سال 2018 به بازار عرضه شده است و پس از شناخته شدن به شدت بین توسعه دهندگان برنامه های موبایلی محبوبیت پیدا کرد. قابلیتی در این فریمورک وجود دارد که HOT RELOAD نام داشته و سبب می شود سرعت توسعه اپلیکیشن ها در آن فوق العاده بالا باشند.

در مورد اندروید استودیو چه می دانید؟

یکی از IDE های رایگان که بر پایه IntelliJ بوده و به وسیله گوگل توسعه پیدا کرده است اندروید استودیو است. در ابتدا هدف از طراحی و ساخت این پلتفرم ساخت و سپس توسعه برنامه های اندرویدی بود اما پس از انتشار SDK های آن عملا توسعه دهندگان می توانند از آن به منظور توسعه سایر پلتفرم ها هم استفاده کنند. پس از این که SDK های مربوط به فلاتر و کاتلین هم به این پلتفرم اضافه شدند حال به راحتی میتوان هم برای اندروید و هم برای iOS از این پلتفرم استفاده کرده و به توسعه اپلیکیشن های مختلف برای این بسترها پرداخت.

برای نصب و راه اندازی فلاتر چه سیستمی با چه حداقل هایی نیاز است؟

نخستین مرحله از آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو را می توان این موضوع به شمار آورد که آیا سیستمی که در اختیار دارید حداقل های لازم برای نصب و راه اندازی این فریم ورک را داراست یا خیر؟ در ادامه حداقل هایی که برای این نصب فلاتر مورد نیاز است را با هم میبینیم:

سیستم عامل

برای نصب فلاتر لازم است تا سیستم عامل شما دست کم ویندوز 7 باشد. سیستم عامل های بالاتر از آن هم به خوبی کار میکنند. فقط دقت کنید ویندوز شما باید 64 بیتی بوده و بر پایه معماری x86 باشد.

حافظه

شما به 1.64 گیگابایت حافظه نیاز دارید تا بتوانید SDK فریمورک فلاتر را روی سیستم خود داشته باشید. دقت کنید این حافظه تناه برای SDK بوده و فضای لازم برای ابزارهایی مانند IDE و … برای آن منظور نشده است.

ابزارها

اگر ویندوز شما یکی از نسخه های ویندوز قبل از ویندوز 10 است شما نیاز به Windows PowerShell 5.0 دارید. به علاوه اگر ویندوزتان نسخه 2 و بالاتر از آن است باید Git را برای آن نصب کنید.

دانلود فریم ورک فلاتر

مرحله بعدی که برای آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو مطرح می شود دانلود این فریم ورک است. شما می توانید از مراجع معتبر مختلفی که می شناسید به دانلود این فریمورک بپردازید. تنها نکته ای که باید به آن دقت کنید این است که کشور ما در حال حاضر از سوی مجامع بین المللی تحریم شده است. لذا امکان دانلود این فریمورک با آی پی ایران وجود نداشته و لازم است تا یک VPN قوی داشته و به کمک آن و تغییر ای پی برای دانلود فلاتر اقدام کنید.

آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو به صورت مرحله به مرحله

آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو

همانطور که در بخش قبلی گفتیم برای دانلود، نصب و سپس راه اندازی فلاتر در اندروید استودیو شما نیاز به یک وی پی ان دارید و نمی توانید از آی پی ایران برای این کار اقدام کنید. پس به عنوان اولین کار  یک وی پی ان روی سیستم خود داشته و آن را در حالت فعال قرار دهید و سپس فایل های لازم برای فلاتر را دانلود کنید. برای دانلود SDK فلاتر توصیه میکنیم از سایت flutter.dev مراجعه کنید.

 این آدرس، آدرس رسمی سایت فلاتر بوده و شما می توانید با خیالی آسوده فایل را دانلود کنید. برای شروع روی صفحه ای که به نمایش درآمده است روی Get Started که در قسمت بالا سمت راست قرار گرفته است کلیک کنید.  حال روی صفحه باز شده گزینه های ویندوز، مک او اس، لینوکس و کروم او اس را مشاهده می کنید. ما می خواهیم این SDK را روی ویندوز نصب کنیم پس اولین گزینه یعنی Windows را انتخاب میکنیم.

در صفحه ای که به نمایش درمی آید در ابتدا حداقل های لازم را مشاهده می کنید که در بالا در مورد آنها صحبت کردیم. کمی پایینتر بیایید تا گزینه flutter_windows_2.10.4-stable.zip را مشاهده کنید. روی این گزینه کلیک کنید تا دانلود فایل برای شما آغاز شود. این فایل حدودا 900 مگابایت بوده و پس از کمی انتظار دانلود شده و آماده نصب خواهد بود.

نصب SDK فلاتر پس از دانلود

وقتی دانلود فایل کامل شد، وارد پوشه دانلودهای خود شوید و فایل فلاتر را پیدا کنید. این فایل به صورت زیپ شده (فشرده) بوده و لازم است تا آن را از این حالت خارج کنید. پس روی فایل راست کلیک کنید و گزینه Extract Here یا Extract Files را انتخاب کنید. اگر میخواهید فایل را در لوکیشن به خصوصی کپی کنید از گزینه دوم استفاده کنید. دقت کنید که مسیر را درایو سی و فولدر Program files اکسترکت نکنید.

همچنین documents هم گزینه خوبی برای اکسترکت کردن این فایل ها نیست. می توانید این فایل را یا در درایو سی، جای به غیر از پروگرم فایلز کپی کرده و یا در یکی دیگر از درایوهای سیستم خود از حالت فشرده خارج کنید. برای مثال ما درایو F را برای این کار انتخاب میکنیم و اجازه میدهیم که فایل های فلاتر در آن کپی شود. فایل ها در پوشه ای به همین نام یعنی flutter  کپی شده و در دسترس خواهند بود.

مرحله اضافه کردن SDK فلاتر به environment variable

در مرحله بعدی از آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو نوبت به آن می رسد که فایل SDK دانلود شده برای فلاتر را به environment variable اضافه کنیم. با این کار command line ما که همان cmd ویندوز است قادر است تا فلاتر را بشناسد. در پوشه فلاتر و داخل فایل bin دو فایل به نام های flutter و flutter.bat وجود دارند. این فایل ها را می توانیم در قسمت command line داشته و دستوراتی را به کمک آنها اجرا کنیم. پس باید مسیر این دو فایل را به command line بدهیم. در باکس سرچی که در taskbar وجود دارد environment variable را تایپ کنید.

می بینید که گزینه edit the system environment variable برای شما به نمایش درمی آید. آن را باز کنید. پنجره ای به نام system properties برای شما به نمایش درمی آید. حال در قسمت پایین گزینه environment variable را انتخاب کرده و روی آن کلیک کنید. در پنجره باز شده به قسمت system variables بروید. در این بخش به دنبال گزینه path بگردید، روی آن کلیک کنید. وقتی این گزینه باز می شود تعدادی مسیر مختلف را مشاهده می کنید. این مسیرها نشان می دهد که cmd ویندوز برنامه های مربوط به آنها را می شناسد و ما می توانیم از cmd برای این برنامه ها استفاده کنیم و اطلاعاتی که میخواهیم را بدست آوریم.

پس باید برای فلاتر هم این کار را انجام دهیم تا path مربوط به آن ایجاد شود. برای این کار می بایست مسیر فایل bin از پوشه فلاتر را به environment variable بدهیم. روی گزینه New کلیک کنید و آدرس فایل bin از پوشه فلاتر را تایپ کنید. حال روی ok کلیک کرده و مجددا هم ok را انتخاب کنید. حالا وارد cmd شوید و با تایپ کردن دستوری مانند اطلاع از ورژن فلاتر، می بینید که این فریم ورک به وسیله آن شناخته می شود.

چک کردن وضعیت با فرمان flutter doctor

در ادامه آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو نوبت به مرحله بعدی می رسد. در مرحله قبلی تا آن جایی رسیدیم که فایل های فلاتر را به command line ویندوز شناساندیم. حال دستور flitter doctor را در cmd تایپ کنید. می بینید که سیستم در حال پردازش بوده و بعد اطلاعاتی به نمایش درمی آیند. این دستور بررسی میکند که آیا ملزومات سیستم برای فلاتر کافی هستند یا خیر؟ آیا فلاتر به درستی نصب شده است یا خیر؟ آیا همه موارد برای استفاده از فلاتر آماده هستند یا خیر؟ و سایر مواردی از این دست.

اگر مشکلی در نصب فلاتر وجود داشته باشد که شما نتوانید از آن استفاده کنید، این مشکل در انتهای پردازش با توضیحات مربوطه برای شما به نمایش درمی آید. اگر کنار اندروید استودیو تیک سبز مشاهده کردید یعنی این IDE در دسترس بوده و شا می توانید به راحتی از آن استفاده کنید. اگر می خواهید از حالت توسعه وب فلاتر استفاده کنید چک کنید که کنار نام گوگل کروم هم تیک سبز خورده باشد.

اگر کنار نام اندروید استودیو تیک قرمز است باید آن را روی سیستم خود نصب کنید. در بخش بعدی به این موضوع خواهیم پرداخت.

نصب اندروید استودیو

نصب اندروید استودیو

برای نصب اندروید استودیو ابتدا به فایل آن نیاز دارید که باید آن را دانلود کنید. برای این کار در مرورگر خود عبارت download android studio را تایپ کنید. معمولا سایت اولی که به نمایش درمی آید و برای developer.android.com است گزینه مورد نظر ماست. دقت کنید باز هم وی پی ان می بایست در حالت روشن باشد تا بتوانید از این سایت دانلود خود را انجام دهید. از سایت ایرانی soft98 هم می توانید این فایل را دانلود کنید اما ما در این آموزش به همین سایت اصلی و اورجینال دانلود اندروید استودیو یعنی developer.android.com می پردازیم.

در صفحه باز شده گزینه download Android Studio کلیک کنید. این فایل تقریبا 1 گیگابایت بوده و باید منتظر بمانید تا دانلدو آن کامل شود. پس از کامل شدن دانلود باید پروسه نصب طی شود که مانند سایر برنامه ها بوده و با زدن چند دکمه next به راحتی این برنامه روی سیستم شما نصب می شود. حال روی نسخه نصب شده کلیک کنید تا برنامه برای شما اجرا شود.

در صفحه برنامه باز شده گزینه New Project را پیدا کرده و روی آن کلیک کنید. در پنجره باز شده می بینید که انواع مختلفی اعم از no activity, basic activity, empty activity و … در دسترس و قابل انتخاب هستند. دقت کنید مراحل گفته شده ساخت یک پروژه اندرویدی است و نه یک پروژه فلاتری. در این مرحله شما باید روی next کلیک کنید تا در حالی که وی پی ان فعال است SDK مورد نظر دانلود شود.

پس از به اتمام رسیدن دانلود فایل گزینه Finish به حالت فعال درمی آید. روی آن کلیک کنید. در صفحه ای که باز می شود ما می توانیم به زبان کاتلین برنامه بنویسیم. اما چیزی که ما میخواهیم برنامه نویسی به زبان فلاتر است.

نصب پلاگین های فلاتر و دارت در اندروید استودیو

همانطور که در مرحله قبلی از آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو دیدید ما می توانستیم به زبان کاتلین برنامه نویسی اپلیکیشن مورد نظرمان را آغاز کنیم. اما چیزی که ما می خواهیم شروع و آموزش برنامه نویسی به زبان فلاتر است. برای این کار لازم است تا دو پلاگین دارت و فلاتر را روی اندروید استودیو نصب کنیم.

روی File کلیک کرده و سپس گزینه setting  را انتخاب کنید. در پنجره ای که باز می شود به گزینه plugins بروید. در بالای صفحه و در قسمت Installed می توانید پلاگین هایی که از قبل نصب کرده اید را مشاهده کنید. اگر فلاتر در میان این گزینه های به نمایش درآمده نیست باید ب قسمت Marketplace  رفته و در نوار مخصوص سرچ پلاگین های دارت (dart) را تایپ کرده و سپس گزینه دانلود را بزنید. وقتی که کار دانلدو این پلاگین تمام شد همین کار را برای فلاتر (flutter) هم انجام دهید.

*اگر شک داشتید که کدام یک از گزینه های به نمایش درآمده، پلاگین اصلی هستند می توانید به دفعات دانود آنها توجه کنید. اگر این تعداد دفعات دانلود میلیونی بودند میتوانید اطمینان حاصل کنید که پلاگین اصلی بوده و برای دانلود آن اقدام کنید. پس از اتمام دانلودها پیغامی به نمایش درمی آید که در آن گفته می شود اندروید استودیو می بایست ریستارت شود تا بتوانید از فلاتر استفاده کنید.

 روی گزینه restart IDE کلیک کنید و سپس در پنجره باز شده روی گزینه restart کلیک کنید. می بینید که اندروید استودیو مجددا راه اندازی می شود.

و در نهایت شروع پروژه فلاتری

و در این مرحله به آخرین گامهای آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو میرسیم. پس از ریستارت کردن اندروید استودیو و بالا آمدن مجدد آن مشاهده می کنید که در کنار دکمه New Project که قبلا وجود داشت یک دکمه دیگر به نام New Flutter Project اضافه شده است. روی آن کلیک کنید تا پنجره مربوط به پروژه فلاتر شما باز شود. در این مرحله شما می بایست آدرس flutter SDK را بدهید که ما آن را در درایو F قرار داده بودیم، پس همین آدرس را در قسمت Path وارد می کنیم. دقت کنید در این مرحله ما دیگر کاری با فولدر bin و مسیر آن نداریم و تنها کافیست محل پوشه فلاتر را تایپ کنیم.

حال روی Next کلیک کنید. در پنجره باز شده لازم است تا اطلاعاتی مانند نام پروژه، لوکیشن آن، توضیحات، نوع پروژه، پسوند دامنه –که نام سایت شماست-، نوع زبان اندروید و iOS که بهتر است به ترتیب کاتلین و سوییفت باشد و نوع پلتفرم های انتخابی ( معمولا وب، اندروید و آی او اس انتخاب می شوند)  را وارد کنید. در بخش More Setting هم اطلاعات دیگری در مورد ماژول می بایست وارد شوند که بهتر است انها را به حالت پیش فرض نگه داریم.

حال روی گزینه finish کلیک کنید. با زدن این دکمه پروژه فلاتر شما شروع به ساخته شدن می کند. گاها ممکن است به بعضی فایل ها نیاز باشد که دانلود آنها شروع می شود و شما می توانید آنها را در بخش پایین صفحه و سمت راست مشاهده کنید. پس از اتمام دانلود کار تمام بوده و شما میتوانید کدنویسی تان را آغاز کنید.

خلاصه

فلاتر یکی از فریم ورک های محبوب این روزهاست که برای اجرا کردن آن در محیط ویندوز می توانید از IDE اندروید استودیو استفاده کنید. در این مطلب ما جامع و کامل و به شکلی مرحله به مرحله به آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو پرداخته ایم.

به کمک این آموزش شما می توانید از همان ابتدای کار یعنی دانلود فلاتر تا نصب اندروید استودیو رفته و در نهایت هم فلاتر را روی اندروید استودیو نصب کرده و به راحتی از آن استفاده کنید. امیدوارم این آموزش نصب فلاتر در اندروید استودیو برای شما مفید واقع شده باشد.

فهرست مطالب

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده + چهار =