برنامه نویسی اندروید با پایتون | مداد سبز

نویسنده: رضا حمیدی

آخرین ویرایش : 1 سال قبل

برنامه نویسی اندروید با پایتون | 5 حقیقتی که نمی دانستید!

آموزش پایتون یک زبان برنامه نویسی است که یادگیری آن بسیار آسان است. به همین دلیل از محبوبیت بسیار زیادی برخوردار است. این زبان یک زبان همه منظوره و توسعه داده شده است و محدود به توسعه نوع خاصی از نرم افزارها نیست.

زبان برنامه نویسی پایتون یک زبان برنامه نویسی شی‌گرا و سطح بالا برای برنامه نویسی سایت و نرم‌افزارهای کاربردی مانند اندروید است. مجموعه آموزش برنامه‌نویسی زیادی وجود دارد که به شما در یادگیری انواع زبان‌های برنامه‌نویسی کمک می‌کند.

سؤالی که بسیاری از افراد می‌پرسند این است که آیا استفاده از زبان پایتون در برنامه‌نویسی اندروید امکان‌پذیر است یا فقط یک دروغ است؟ ما در این مقاله از سری مجموعه مقالات آموزشی پایتون به همراه مجموعه آموزش برنامه نویسی اندروید کاری از مجموعه  آموزشی مداد سبز، پاسخ این سؤالات را به شما خواهیم داد.

برنامه نویسی اندروید با پایتون

استفاده از پایتون در برنامه نویسی اندروید | مداد سبزآیا با پایتون می‌شود در اندروید برنامه نویسی کرد؟ این سؤالی است که اکثر کسانی که به تازگی پا به عرصه برنامه نویسی می‌گذارند می‌پرسند.

در پاسخ به این سؤال باید گفت که همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، پایتون یک زبان برنامه نویسی همه منظوره است و درواقع می‌توان با استفاده از زبان برنامه‌نویسی پایتون، برنامه نویسی وب‌سایت، ساخت مرورگرهای وب، ساخت بازی‌های ساده، ساخت برنامه‌های کاربردی و پلتفرم‌های تحت وب و حتی برنامه نویسی اندروید را انجام داد.

بنابراین توضیحات، شما می‌توانید پایتون را برای توسعه برنامه اندروید استفاده کنید و حتی اگر اندروید از توسعه بومی پایتون پشتیبانی نکرد، می‌توان آن را با استفاده از ابزارهای متفاوت انجام داد. این ابزارها این امکان را فراهم می‌کنند که برنامه‌های پایتون را به بسته‌های اندرویدی تبدیل کند که از این طریق می‌تواند روی دستگاه‌های اندرویدی اجرا شود.

اگر اطلاعات کافی در مورد برنامه نویسی اندروید ندارید، پیشنهاد می‌کنیم ابتدا مقاله برنامه نویسی اندروید چیست را بخوانید تا با دید بازتری سراغ مطالب بعدی این نوشته بروید.

مزایای زبان برنامه‌نویسی پایتون

مزایای برنامه نویسی پایتون | مداد سبز

  1. از جمله مزایای زبان پایتون می‌توان به راحتی و سادگی آن اشاره کرد. به طوری که یادگیری آن بسیار راحت است.
  2. از دیگر مزایای منحصر به فرد زبان پایتون می‌توان به بهره‌وری فوق‌العاده این زبان اشاره کرد. درواقع به دلیل سادگی این زبان برنامه نویسان به راحتی می‌توانند در حل مسئله تمرکز داشته باشند.
  3. متن باز بودن این زبان از دیگر ویژگی‌های مثبت زبان برنامه‌نویسی پایتون است. متن باز بودن یک زبان برنامه‌نویسی به این معنا است که شما می‌توانید هر کد منبعی را دانلود کرده و آن را مطابق خواسته خود تغییر دهید.
  4. یکی دیگر از مشخصه‌های بسیار خاص زبان برنامه‌نویسی پایتون ترکیب و ادغام آسان آن با سایر زبان‌های برنامه‌نویسی است. شما می‌توانید این زبان را با زبان‌های برنامه نویسی جاوا، زبان برنامه‌نویسی c و حتی اندروید ادغام کنید.
  5. کتابخانه پایتون بسیار وسیع و بزرگ است. به طوری که هر تابعی برای انجام هر برنامه‌ای در آن یافت می‌شود.

مشاهده کامل: مقالات آموزش برنامه نویسی

روش‌های برنامه نویسی اندروید با پایتون

روش‌های برنامه نویسی اندروید با پایتون | مداد سبز

پایتون زبانی با ظرفیت بالا و بسیار قدرتمند است. می‌توان از زبان پایتون در برنامه‌نویسی اندروید استفاده کرد اما با استفاده از روش‌های خاص که در این قسمت از مقاله به معرفی این ابزارها و روش‌ها می‌پردازیم.

استفاده از kivy برای برنامه نویسی اندروید با پایتون

استفاده از kivy برای برنامه نویسی اندروید با پایتون | مداد سبز

در حالت معمول اندروید از برنامه‌های بومی پایتون پشتیبانی نمی‌کند. اما شما می‌توانید با استفاده از ابزارهایی مانند کیوی که بسیار ابزار معروف و محبوبی است استفاده کنید و برنامه‌هایی در این زبان بنویسید که به وسیله این ابزارها پایتون به راحتی بر روی دستگاه‌های اندروید اجرا شود.

کیوی یکی از قدرتمندترین روش‌های برنامه‌نویسی اندروید با پایتون است که در ادامه به معرفی این فریم ورک به تفضیل می‌پردازیم.

استفاده از BeeWare برای برنامه نویسی اندروید با پایتون

BeeWare نیز مجموعه‌ای از ابزارها است که برای ساخت محیط‌های کاربری برای اندروید استفاده می‌شود. پشتیبانی کردن اندروید در این ابزار از طریق به کار گرفتن ابزار کامپایل‌سازی کدهای پایتون به کدهای جاوا انجام می‌شود. از ویژگی‌های این ابزار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. اپن سورس یا متن باز بودن این ابزار
  2. شامل ابزارهای کمکی کدنویسی پایتون مخصوص اندروید
  3. استفاده بر روی سیستم عامل‌های ویندوز، لینوکس، مک، اندروید، ای او اس و…

استفاده از BeeWare برای برنامه نویسی اندروید با پایتون | مداد سبز

استفاده از chaqupy برای برنامه نویسی اندروید با پایتون

Chaqupy یک افزونه یا پلاگین برای اندروید استودیو است. این افزونه این امکان را به شما می‌دهد تا کدهای جاوا و پایتون را در برنامه خود با هم ترکیب کنید و یا اینکه از هر زبانی که مورد نیاز شما است استفاده کنید. اگر شما از Android Studio استفاده می‌کنید، می‌توانید بدون تغییر در روند توسعه موجود، در مدت ۵ دقیقه استفاده از Chaquopy را شروع کنید.

استفاده از PySide برای برنامه نویسی اندروید با پایتون

PySide بسته‌ی اتصال پایتون به Qt است که در سطح پایه از اندروید هم پشتیبانی می‌کند. درواقع Pyside قابلیت توسعه چه برای منابع متن باز و رایگان و چه برای نرم افزارهای اختصاصی را فراهم آورده و هدف نهایی آن پشتیبانی پلتفرم‌های Qt است.

استفاده ازTermux  برای برنامه نویسی اندروید با پایتون

Termux نمونه ترمینال اندروید در لینوکس است که فقط با انجام یکسری تنظیمات قابل استفاده است. نسخه‌ی بیس آن به شکل خودکار نصب خواهد شد اما بقیه‌ی بسته‌ها و پکیج‌های آن از طریق مدیریت بسته APT در دسترس هستند.

مشاهده کامل: مقالات آموزش برنامه نویسی اندروید

فریم ورک کیوی چیست؟

درواقع کیوی یک کتابخانه اپن سورس برای توسعه سریع اپلیکیشن‌ها است. کتابخانه کیوی این قابلیت را برای شما فراهم می‌کند که از پایتون برای ساخت و ایجاد برنامه‌های کاربردی یا اپلیکیشن برای دستگاه موبایل‌های هوشمند استفاده کنید. همچنین این ابزار امکان اجرا بر روی هر دستگاه با openGl Es ورژن ۲ (و حداقل اندروید ۲٫۲) را دارا است.

نرم‌افزارای اندرویدی کیوی نرم‌افزارهای رایج اندرویدی هستند که مانند سایر نرم‌افزارهای این سیستم عامل قابع توزیع بر بسترهایی مانند PlayStore می‌باشد. این نرم‌افزارها شامل موارد زیر هستند:

  1. دارای عملکرد مطلوب و بدون خطا بعد از توقف و یا شروع به کار مجدد برنامه
  2. ظرفیت استفاده از سرویس‌های اندروید
  3. دسترسی به اکثر API های جاوا

درواقع کیوی فریمورک مخصوص پایتون است. این کتابخانه قابلیت استفاده آسان از نسخه‌های معمول رابط کاربری جاوا از جمله حس‌گرها یا سنسورها، سیستم ویبره تلفن همراه، ارسال پیام از طریق پیام کوتاه، ارسال پیام از طریق ایمیل و… را فراهم می‌کند. علاوه‌براین کیوی قطعه کدهای آماده‌ای را برای قابلیت‌های پایه اندروید مهیا می‌کند.

ویژگی‌های ابزار kivy

  1. کیوی یک کتابخانه کاملاً رایگان است.
  2. ابزار کیوی کاملاً اپن سورس است.
  3. این ابزار یک محیط گرافیکی برای ایجاد و ساخت اپلیکیشن موبایل ایجاد می‌کند.
  4. کیوی این قابلیت را دارد که بتوانیم با آن برنامه‌هایی بنویسیم که بر روی سیستم عامل اندروید وios  اجرا شود.
  5. از کیوی می‌شود بر روی سیستم عامل‌های ویندوز، لینوکس، مک، رزی پای نیز استفاده کرد.
  6. استفاده از برنامه‌های چند لمسی

معرفی فریم ورک کیوی | مداد سبز

ویژگی‌ کتابخانه کیوی پایتون

  1. کراس پلتفرم بودن به این معنا که در سیستم عامل‌های لینوکس، اندروید، ویندوز و IOS قابل اجرا است.
  2. این فریمورک می‌تواند بیشترین ورودی‌ها، پروتکل‌ها و دستگاه از جمله چند لمسی و WM-Pen و Mtdev استفاده کند.
  3. کسب‌وکار دوستانه به این معنا که این فریمورک کاملاً رایگان است و به طور کاملاً حرفه‌ای توسعه یافته است و شما قادر هستید از آن در یک محصول تجاری استفاده کنید.
  4. دارای ویژگی GPU شتاب گرفته به این معنا که موتور گرافیکی بر روی OpenGL ES 2 ساخته شده و با استفاده از یک خط لوله مدرن و سریع کار می‌کند. این دستگاه دارای 20 ویجت همراه می‌باشد که همه آن موارد بسیار قابل گسترش هستند.

قابلیت‌های کتابخانه کیوی برای ساخت نرم‌افزارها

  1. قابلیت پشتیبانی از ورودی‌های ماوس
  2. قابلیت پشتیبانی از کیبورد
  3. قابلیت پشتیبانی از ورودی‌های مخصوص سیستم عامل
  4. دارای کتابخانه گرافیکی شامل اوپن جی ال
  5. پشتیبانی از تکنولوژی چند لمسی

مزایای فریم‌ ورک کیوی

فریم ورک کیوی دارای مزایای بسیاری است که در زیر به مواردی از آن اشاره می‌کنیم:

  1. کیوی بر اساس پایتون است.
  2. کتابخانه‌ای بسیار قدرتمند و غنی است.
  3. با استفاده از این کتابخانه می‌توانید یکبار کد بنویسید و از آن در تمام دستگاه‌ها استفاده کنید.
  4. دارای ابزارهای راحت و آسان برای پشتیبانی چند لمسی
  5. دارای عملکرد بهتر نسبت به گزینه‌های متقابل HTML5 را دارد.

درواقع کیوی فریم ورک مخصوص پایتون است. این کتابخانه قابلیت استفاده آسان از نسخه‌های معمول رابط کاربری جاوا از جمله حس‌گرها یا سنسورها، سیستم ویبره تلفن همراه، ارسال پیام از طریق پیام کوتاه، ارسال پیام از طریق ایمیل و… را فراهم می‌کند. علاوه‌براین کیوی قطعه کدهای آماده‌ای را برای قابلیت‌های پایه اندروید مهیا می‌کند.

ابتدا لازم است که به نصب kivi بپردازیم که باید به شکل زیر عمل کنیم:

ساخت برنامه اندروید با کیوی | مداد سبز

حال پس از نصب kivi کافی است تا به سراغ ساخت برنامه برویم. سپس قطعه کد زیر را می‌نویسیم:

کد نویسی برنامه اندروید با کیوی | مداد سبزاگر به کد بالا دقت کنید برای ساخت این برنامه ما از یک ویجت استفاده کردیم.

(ویجت‌ها درواقع کنترل‌هایی بر روی صفحه هستند که با کاربران تعامل دارند. به این معنا که هر نوع از رابط‌های گرافیکی که ما مشاهده می‌کنیم با دسته‌ای از ویجت‌ها همراه است. فریمورک Kivy در پایتون دارای تعداد بسیار زیادی از ویجت‌ها است که در درون خود فریمورک قرار دارند.)

در حالت کلی ما هر برنامه‌ای که با kivi می‌نویسیم به یک زیر کلاس app و یک Override به شکل build نیاز دارد. پس از انجام این کار یک ویجت label ساخته می‌شود و با استفاده از size hint و pos hint به ترتیب سایز و اندازه متن و همچنین مکان متن بر روی صفحه نمایش را مشخص می‌کنیم.

استفاده از این‌ها برای ساخت برنامه اجباری نیست، اما با استفاده از آن‌ها ظاهر بهتر و شکیل‌تری را برای برنامه خود ایجاد خواهید کرد. همچنین ذکر این نکته لازم است که در Size_hint عدد اول نشانگر طول و عدد دوم نشانگر ارتفاع متن انتخابی می‌باشد.

تصویر زیر نتیجه کد نویسی بالا را نشان می‌دهد:

برنامه نویسی اندروید با فریم ورک کیوی | مداد سبز

نتیجه‌گیری

در این مقاله از مداد سبز درباره‌ استفاده از پایتون در برنامه نویسی اندروید صحبت کردیم و همچنین روش‌های برنامه نویسی اندروید با پایتون را بررسی کردیم و در مورد فریم ورک کیوی (kivi) و مزایای آن با شما صحبت کردیم.

همچنین شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوران مجموعه آموزشی برنامه‌نویسی در مداد سبز تماس بگیرید و با تهیه مجموعه آموزشی استفاده از پایتون در برنامه‌نویسی اندروید در این‌باره آموزش بیشتری ببینید. امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.

فهرست مطالب

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 + هفت =